IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ не може да прави всичко и за всеки

В реалната икономика все още не се усещат пълните положителни ефекти от антикризисните мерки на банката, признава нейният ръководител

08:27 | 17.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Драги: ЕЦБ не може да прави всичко и за всеки

Европейската централна банка не може да прави всичко и за всеки, при това по всяко време. В това е категоричен ръководителят на институцията Марио Драги, който вчера отговаряше на въпроси на депутати в Европейския парламент.

Според Драги политиката и мерките на ЕЦБ са позволили да бъдат избегнати „големи катаклизми“. Въпреки това обаче той признава, че пълните положителни ефекти от действията на централната банка все още не се виждат по желания начин в реалната икономика, пише британският вестник Telegraph.

На фона на рекордно ниските лихвени проценти в еврозоната и безпрецедентното количество ликвидност, влято в банките, кредитите все още са оскъдни и не достигат до малките и средни предприятия, обясни още Драги.

Според него за това има три причини – банките може да не разполагат с пари, с достатъчно капитал, или пък да разполагат с тях, но да се страхуват да кредитират от страх, че няма да могат да си върнат отпуснатото.

Като централна банка ЕЦБ може да се бори с първия проблем, като това се прави чрез програмите за вливане на ликвидност. Извън правомощията на банката обаче остават другите два проблема, посочва Драги.

„Ние не сме в бизнеса с прочистване на банки в затруднение“, категоричен е ръководителят на ЕЦБ.

Въпреки всички трудности, с които са наясно от ЕЦБ, банката продължава да работи по посока насърчаване на кредитирането за бизнеса, доколкото мандатът на институцията го позволява.

„Не е въпрос на смелост, въпросът е да се направят правилните неща. Целта е да се направят правилните стъпки“, коментира Драги. Затова обаче е нужно и участието на други играчи, а особено на националните правителства, посочва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Еми, моето мнение е, че лошата държава е лош стопанин, а добрата държава - добър стопанин. Ако си създадем държава в която сме в състояние да контролираме политиците и политиките (защото в момент повече от очевидно е , че не ги контролираме), то не виждам пречка държавни предприятия (там където има смисъл и логика от такива) да бъдат ръководени успешно на принципа на едно АД, да речем: мениджърския екип се назначава на пазарен принцип, при конкурентни условия на труд, а борда на собствениците (държавните функционери, които ние, народа КОНТРОЛИРАМЕ) залагат целите и следят за изпълнението им от страна на мениджърския екип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тука има хора, които ще ползват всички доводи на света, да те оборят че държавата е лош стопанин следователно няма да се справи. От което следва че и банките и държавите са лош стопанин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
"Затова обаче е нужно и участието на други играчи, а особено на националните правителства, посочва той."Ха, прогледнаха! Ясно е , че след като "естествените" канали за достъп до кредит са затлачени (търговските банки са абдекирали от отпускането на кредит, по съвсем ясни и предвидими причини), то остава, правителствата на държавите (координирано с евро-институциите) да създадат механизъм, осигуряващ достъп на малкия и среден бизнес до такъв витален в ситуацията ресурс. Всичко това горе, естествено в пожелателно наклонение и ако е реална, афишираната от евробюрократите загриженост за т.нар. малък и среден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
За мен може да направи много. Примерно да ми даде кредит 1 милион на лихва на каквато ги дава на банките. Няма смисъл да потъват в някви бюрократични институции, да генерират измислени лихви, като могат да влязат ДИРЕКТНО в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още