fallback

Инфлация от 1,2% в еврозоната увеличава натиска върху ЕЦБ да понижи лихвите

Инфлацията през април се е понижила до 1,2% - най-ниското ниво от февруари 2010 г.

14:08 | 30.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Опашка пред магазин на Gocci в Рим. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната през април се забави повече от очакваното, с което увеличи натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи лихвените си проценти по-късно тази седмица, съобщава Bloomberg.

Инфлацията през април се е понижила до 1,2% - най-ниското ниво от февруари 2010 г. - спрямо 1,7% през март, разкриват предварителните данни на Евростат. Инфлацията е под заложените от ЕЦБ 2% вече трети месец.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха спад, но до 1,6%.

На базата на това понижение повечето анализатори прогнозират, че на 2 май управителният съвет на ЕЦБ ще понижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,50%. В момента лихвата е в размер на 0,75%.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка вече даде своята прогноза, е през 2013 година инфлацията в еврозоната ще достигне 1,6%. Тенденцията на спад ще продължи и през 2014 година и инфлацията ще бъде 1,3% през 2014 г.

„Някои банкери в ЕЦБ се опасяват, че инфлацията може да се задържи на прекалено ниски нива – доста под заложената от банката цел“, коментира Ник Конис, икономист на ABN Amro Bank NV в Амстердам.

Ако инфлацията е прекалено ниска, това е също толкова опасно, колкото и ако е чувствително над 2%, допълва той.

На 19 април Йенс Вайдман, член на управителния съвет на ЕЦБ и председател на Bundesbank, заяви, че централната банка ще понижи основната си лихва единствено, ако икономическите данни се влошат.

От своя страна президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира същия ден, че икономическата ситуация в еврозоната не се е подобрила от последната среща на институцията на 4 април.

Nomura International Plc, UBS AG и Royal Bank of Scotland Group Plc са сред банките, които прогнозират, че ЕЦБ ще понижи лихвата си. На 20 април Йорг Асмусен, член на борда на директорите на централната банка, заяви, че понижаване на лихвените проценти е възможно. Шест дни по-късно обаче той отбеляза, че съществуват определени рискове, свързани с ниските лихви.

„Ако лихвените проценти останат ниски прекалено дълго време, това би лишило правителствата, корпорациите и банките от мотивация за реформи“, допълва той. „Цената на прекалено ниските лихви е реална“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
fallback