IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлация от 1,2% в еврозоната увеличава натиска върху ЕЦБ да понижи лихвите

Инфлацията през април се е понижила до 1,2% - най-ниското ниво от февруари 2010 г.

14:08 | 30.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Опашка пред магазин на Gocci в Рим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред магазин на Gocci в Рим. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната през април се забави повече от очакваното, с което увеличи натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи лихвените си проценти по-късно тази седмица, съобщава Bloomberg.

Инфлацията през април се е понижила до 1,2% - най-ниското ниво от февруари 2010 г. - спрямо 1,7% през март, разкриват предварителните данни на Евростат. Инфлацията е под заложените от ЕЦБ 2% вече трети месец.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха спад, но до 1,6%.

На базата на това понижение повечето анализатори прогнозират, че на 2 май управителният съвет на ЕЦБ ще понижи основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,50%. В момента лихвата е в размер на 0,75%.

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка вече даде своята прогноза, е през 2013 година инфлацията в еврозоната ще достигне 1,6%. Тенденцията на спад ще продължи и през 2014 година и инфлацията ще бъде 1,3% през 2014 г.

„Някои банкери в ЕЦБ се опасяват, че инфлацията може да се задържи на прекалено ниски нива – доста под заложената от банката цел“, коментира Ник Конис, икономист на ABN Amro Bank NV в Амстердам.

Ако инфлацията е прекалено ниска, това е също толкова опасно, колкото и ако е чувствително над 2%, допълва той.

На 19 април Йенс Вайдман, член на управителния съвет на ЕЦБ и председател на Bundesbank, заяви, че централната банка ще понижи основната си лихва единствено, ако икономическите данни се влошат.

От своя страна президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира същия ден, че икономическата ситуация в еврозоната не се е подобрила от последната среща на институцията на 4 април.

Nomura International Plc, UBS AG и Royal Bank of Scotland Group Plc са сред банките, които прогнозират, че ЕЦБ ще понижи лихвата си. На 20 април Йорг Асмусен, член на борда на директорите на централната банка, заяви, че понижаване на лихвените проценти е възможно. Шест дни по-късно обаче той отбеляза, че съществуват определени рискове, свързани с ниските лихви.

„Ако лихвените проценти останат ниски прекалено дълго време, това би лишило правителствата, корпорациите и банките от мотивация за реформи“, допълва той. „Цената на прекалено ниските лихви е реална“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
След като тази година фалират още 50-100 хил. длъжници и други 10 хил. се окажат на улицата, защото не могат да си плащат ипотеката друга песен ще запеете подозирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
Европа ще плати прескъпо заради социалните си забежки и прословутата "защитата на уязвимите" (мързеливците), дискредитирането на банковата тайна и антипазарната регулация на цените, същата както беше в СИВ. Потресаващо е нежеланието за реформи и стимулиране на бизнеса, а се говори за абсурди като ранно пенсиониране например. ***, която реже клона на който стои тя самата, накрая се озовава на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
lyusien
преди 11 години
Вижте -Европеиския съюз е в дълга рецесия Банките не кредитират средния и дребен бизнес и гражданите Инфлацията е рекордно ниска Какво още искат от Е Ц Б за да свалят лихвите На всичко отгоре и Меркел се опитва тя да определя лихви а не Е Ц Б Все по-вече си мисля че на директорите от Е Ц Б липсва решителност Все по-вече си мисля че Е Ц Б е бледо копие на Федералния Резерв на С А Щ където деистваха бързо решително и безкомпромисно и измъкнаха американската икономика от кризата и я вкараха на пътя на силния разтеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още