IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия с по-голям от очакваното ръст през май

Продажбите на дребно са доста волатилни, затова в последните месеци наблюдавахме ръстове и спадове. Като цяло обаче има подобрение, според анализатор

10:58 | 28.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Германия с по-голям от очакваното ръст през май

Продажбите на дребно в Германия са нараснали повече от очакваното през май – още един знак, че най-голямата европейска икономика се възстановява с по-бързи темпове през това тримесечие, предаде Bloomberg.

Продажбите с отчитане на инфлацията и сезонните колебания са нараснали с 0,8% през май спрямо април, когато отчетоха спад от 0,1%, сочат данните на федералната статистическа служба. Икономисти очакваха ръстът да не надвиши 0,4 на сто.

На годишна база е отчетено повишение на продажбите на дребно от 0,4 на сто.

Вчера статистиката показа, че безработицата в страната неочаквано се е понижила през юни. Индексът на бизнес доверието на института Ifo се повиши за втори пореден месец, както и индексът на инвеститорското доверие, изчисляван от ZEW, припомня информационната агенция.

Очакванията на GfK пък са, че потребителското довери през юли ще нарасне до най-високо ниво от септември 2007 г.

“В момента излизат много позитивни данни за германската икономика”, коментира пред агенцията Стефан Мютце, икономист от Helaba във Франкфурт. “Продажбите на дребно са доста волатилни, затова в последните месеци наблюдавахме ръстове и спадове. Като цяло обаче има подобрение”, заключава той.

Миналия месец централната банка на страната (Bundesbank) съобщи, че през второто тримесечие икономиката на Германия се е подобрила, но е вероятно през следващите месеци пак да има влошаване. През първото тримесечие беше отчетен несъществен ръст от 0,1%, а за цялата година централната банка очаква ръст от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още