fallback

Европа се отърсва от рецесията

Икономиката на еврозоната и ЕС е нараснала с 0,3% през второто тримесечие, най-силният растеж за периода е отчетен в Португалия

12:37 | 14.08.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Еврозоната е успяла през второто тримесечие да излезе от най-дългата рецесия, в която изпадна заради дълговата криза, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат за икономическия растеж в региона.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 17-те държави от европейския паричен съюз е нараснал с 0,3% спрямо първите три месеца на годината, след като тогава записа спад от 0,3 на сто. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха БВП на еврозоната да нарасне с 0,2%.

На годишна база темпът на свиване на икономиката се е забавил до 0,7%, след като през първото тримесечие беше отчетен спад от 1,1%.

Също с 0,3 на сто се е разширила и икономиката на Европейския съюз (ЕС) през второто тримесечие спрямо първото, когато беше отчетен спад от 0,1%. На годишна база спадът на икономиката на ЕС се е забавил до 0,2%, след като през първото тримесечие тя се сви с 0,7 на сто.

Освен Франция, от рецесия през второто тримесечие е излязла и Чехия, чиято икономика записва ръст от 0,7% спрямо първото тримесечие. Годишният спад на чешката икономика се е забавил до 1,2% спрямо спада от 2,4% през първите три месеца на годината.

Икономиката на Португалия също започва да обръща тенденцията на спад. За периода април-юни страната е първа по ръст на БВП спрямо предходното тримесечие, въпреки политическата криза – 1,1%, а на годишна база темпът на свиване на икономиката се забавя до 2%.

Испания и Кипър обаче остават в рецесия, като БВП там се е свил със съответно 0,15 и 1,4% за тримесечието.

Известно ускоряване на растежа се наблюдава във Великобритания – до 0,6% през второто тримесечие спрямо 0,3% през първото, както и във Финландия, където растежът достига 0,7%.

Сред застрашените от рецесия обаче се нарежда Швеция, където е отчетено свиване на БВП с 0,1% през тримесечието, както и България, чиято икономика също се свива минимално спрямо предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
fallback