IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се отърсва от рецесията

Икономиката на еврозоната и ЕС е нараснала с 0,3% през второто тримесечие, най-силният растеж за периода е отчетен в Португалия

12:37 | 14.08.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Европа се отърсва от рецесията

Еврозоната е успяла през второто тримесечие да излезе от най-дългата рецесия, в която изпадна заради дълговата криза, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат за икономическия растеж в региона.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 17-те държави от европейския паричен съюз е нараснал с 0,3% спрямо първите три месеца на годината, след като тогава записа спад от 0,3 на сто. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха БВП на еврозоната да нарасне с 0,2%.

На годишна база темпът на свиване на икономиката се е забавил до 0,7%, след като през първото тримесечие беше отчетен спад от 1,1%.

Също с 0,3 на сто се е разширила и икономиката на Европейския съюз (ЕС) през второто тримесечие спрямо първото, когато беше отчетен спад от 0,1%. На годишна база спадът на икономиката на ЕС се е забавил до 0,2%, след като през първото тримесечие тя се сви с 0,7 на сто.

Освен Франция, от рецесия през второто тримесечие е излязла и Чехия, чиято икономика записва ръст от 0,7% спрямо първото тримесечие. Годишният спад на чешката икономика се е забавил до 1,2% спрямо спада от 2,4% през първите три месеца на годината.

Икономиката на Португалия също започва да обръща тенденцията на спад. За периода април-юни страната е първа по ръст на БВП спрямо предходното тримесечие, въпреки политическата криза – 1,1%, а на годишна база темпът на свиване на икономиката се забавя до 2%.

Испания и Кипър обаче остават в рецесия, като БВП там се е свил със съответно 0,15 и 1,4% за тримесечието.

Известно ускоряване на растежа се наблюдава във Великобритания – до 0,6% през второто тримесечие спрямо 0,3% през първото, както и във Финландия, където растежът достига 0,7%.

Сред застрашените от рецесия обаче се нарежда Швеция, където е отчетено свиване на БВП с 0,1% през тримесечието, както и България, чиято икономика също се свива минимално спрямо предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
skitalo
преди 10 години
Ох, Боже, голям смях! :) А тук един се пише и математик отдолу... Ц-ц-ц... Мъка!Значи, гатанка за първокласници: Ако знаем че в една купа има 10 супени лъжици вода, а в една супена лъжица се съдържат две чаени лъжици вода и решим да премерим колко е водата в купата НО ТОЗИ ПЪТ МЯРКАТА Е ЧАЕНА ЛЪЖИЦА, колко ЛЪЖИЦИ вода съдържа купата?С други думи, ако мерим Брутният Вътрешен Продукт в Евро тази година, а следващата го обезценим с 2% примерно и премерим БВП пак в евро, (дори и да е бил с 1% по-малък от миналата година) какво ще излезе? Отговор: РАСТЕЖ, Ур-р-р-р-р-ра-а-а-а-а-а!То така растеше и икономиката на България по времето на Жан Виденоф, даже с много по-бързи темпове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Абе че са скачени, скачени са. Ама трябва да мине време да дойде растежа и тук.Проблемът е, че тука трябва да има адекватно управление. Правителството, което назначи Пеевски за шеф на ДАНС и веднага изгуби доверието много трудно ще го възстанови. Още повече че продължават да викат кадрова грешка, то да беше само тая кадрова грешка с мед да ги намажеш.Не очаквайте нещо да се промени с това правителство, освен ако Европа не почне да прави по 5-6% растеж и тука при нас да дойде на 2-3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Те не знаят какво говорят. Скачените съдове работят наобратно. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Vesko94
преди 10 години
Еми не може! Много хора обаче тръбяха, че с Европа сме били като закачени съдове, щом те мръднат напред, и ние ще го направим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
lorah
преди 10 години
Не може нищо да не правиш и да чакаш другите да та дърпат напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
Нали ако Европа дръпнеше напред, и България щеше да я последва? Нали това казваха някои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още