IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Швейцария с ръст от 0,5% през второто тримесечие

Изглежда, че швейцарската икономика се подобрява, като причината е стабилното покачване на потреблението, коментира икономист

11:14 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на Швейцария с ръст от 0,5% през второто тримесечие

Икономиката на Швейцария се разшири с по-бърз от очакваното темп през второто тримесечие, давайки тласък на оптимистичните сигнали за възстановяването на централноевропейската страна.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария се е покачил с 0,5 на сто през трите месеца до юни, според публикуваните във вторник данни на Швейцарското национално статистическо бюро. Резултатът надхвърли очакванията на анкетираните от Ройтерс експерти, които консолидираха оценките си около очаквано покачване в размер на 0,3%.

"Резултатът е много по-добър от очакваното. Изглежда, че швейцарската икономика се подобрява, като причината е стабилното покачване на потреблението", заяви икономистът в швейцарската банка J. Safra Sarasin Алесандро Бeе.

Докладът на Швейцарското национално статистическо бюро показа също, че на годишна база БВП се е покачил с 2,5% през второто тримесечие, като и тук резултатът подобри предварителните прогнози на анализаторите за ръст от 1,7 на сто.

Данните на швейцарските власти за първото тримесечие от своя страна бяха ревизирани в посока нагоре. Растежът на годишна база бе повишен от първоначалните 1,1 на сто до 1,2%. Спрямо последното тримесечие на 2012 г. пък БВП за периода януари-март бе ревизиран от 0,5% до 0,6 на сто.

По-рано през миналия месец стана ясно, че търговският излишък на Швейцария е намалял до 2,38 млрд. швейцарски франка през юли спрямо 2,82 млрд. франка през предходния месец. Година по-рано пък данните показваха излишък от 2,77 млрд. франка.

Експерти изтъкват, че спадът се дължи най-вече на повишаването на вноса в резултат на насилването на вътрешното търсене. Износът от Швейцария през юли нарасна с 3% до 18,22 млрд. франка, докато вносът се покачи с 6,9% до 15,84 млрд. франка.

Минимално изменение се отчита при експорта за Стария континент. При износните стоки за Южна Амемрика, Северна Америка и Азия обаче се наблюдава рязко покачване – съответно от 19%, 15% и 8,4 на сто. Вносът от Северна Америка са се увеличили с 20%, докато импортът от Азия и Европа е скочил с 10% и 6,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още