IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Швейцария подписаха споразумение за свободна търговия

Сделката обхваща 99,99% от швейцарския износ за Китай и 96,5% от китайския износ за Швейцария

12:51 | 06.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Швейцария стана първата страна от континентална Европа, сключила подобно споразумение с Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцария стана първата страна от континентална Европа, сключила подобно споразумение с Китай. Снимка: Ройтерс

Представители на Китай и Швейцария подписаха днес в Пекин споразумение за свободна търговия, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа.

След двугодишни преговори министърът на търговията на Китай Гао Хучън и началникът на швейцарския федерален департамент по икономическите въпроси Йохан Шнайдер-Аман сложиха подписите си под документа за свободна търговия между двете страни.

Така Швейцария се превърна в първата страна от континентална Европа, сключила подобно споразумение с Китай.
За Швейцария Китай е третият най-голям търговски партньор след Европейския съюз и САЩ. За Поднебесната империя Швейцария е осми по значение търговски партньор в Европа, сочат официални китайски данни.

През миналата година търговският оборот между двете държави достигна 26,31 млрд. долара. Данните за първите 5 месеца на 2013 г. сочат, че спрямо същия период на 2012 г. търговският оборот отчита ръст от 114,2% до 22,89 млрд. долара.

На пресконференцията след подписването на документите Гао определи споразумението за свободна търговия като мащабно и взаимоизгодно.

В момента, в който то влезе в сила, митата за 99,7% от китайските стоки ще бъдат понижени в Швейцария, докато това ще се отнася за едва 84,2% от швейцарските стоки в Китай. Сделката обхваща 99,99% от швейцарския износ за Китай и 96,5% от китайския износ за Швейцария, като обхватът на премахнатите мита надхвърля средното съотношение от 90% при споразумения за свободна търговия, посочи Гао.

Очаква се сделката да улесни сътрудничеството в индустриалния сектор между двете страни и да установи нови правила в области като околната среда, пазара на труда, интелектуалната собственост и правителствените доставки, добави той.

Според Шнайдер-Аман споразумението ще влее жизненост в двустранните икономически и търговски връзки. Достъпът на швейцарските компании до китайския пазар ще бъде по-добре защитен на базата на настоящото законодателство, добави той.

Двете страни отбелязаха също, че преди споразумението да влезе в сила, ще трябва да бъдат приключени някои вътрешни процедури.

Очаква се след влизане в сила на споразумението да нарасне вносът в Китай на швейцарски часовници, оборудване, лекарства и измервателна техника. Основни пера в китайския износ за Швейцария са телекомуникационното оборудване и слънчевите батерии.а на споразумението да нарасне вносът в Китай на швейцарски часовници, оборудване, лекарства и прецизна техника. Основни пера в китайския износ за Швейцария са телекомуникационното оборудване и слънчевите батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 10 години
жалко е за всички нассвободнаа търговия не е нищо повече от свобода за световните престъпници - едрия бизнес да безчинства безнаказано и да убива/буквално/ всичко по пътя сиСега нека ЕС да наложи визи и сложи в Шенген швейцарците както и Китайски размери мита за стоките им, като така защити всички нас. Справедливо, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Асен Василев спомена нещо за китайска търговия. Нашите *** в парламента вместо да захапят здраво китайския кокал си играят на руска рулетка.. Поредното доказателство, че дори и за далавери не ги бива. Те са просто жалки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
И сега евроидиотите, пардон, еврокомисарите ако не се чувстват като пълни *** то не знам как се чувстват. Сигурно още по-зле. Като си спомня, че някои от нас мислеха, че Гърция ще е троянският кон на Китай в Евросъюза. Но китайчетата се били целели къде по-високо. Да не говорим, че Швейцария няма морска граница, та си представям колко стоки ще идват в Евросъюза като "внос за Швейцария" и ще се разпродават по пътя. Въобще очаквам стокообмена между двете страни да се увеличи драматично. "Вследствие на споразумението за свободна търговия", разбира се. Някой да не вземе да си помисли нещо друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Няма толкоз *** народ като Евробюрократите... човек може да си помисли, че са български политици всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
хахахаха, как им го надъниха на европейците :-)... Ще залагаш 40% мита на соларките, а.. НААА ТИИИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
boogeyman
преди 10 години
Швейцария троянския кон на Китай в ЕСмакар и да е извън ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още