IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Търговското споразумение между ЕС и САЩ е великолепна възможност

То ще има по-голямо въздействие от всички търговски споразумения в света взети заедно, смята британският премиер

11:12 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ван Ромпой, Обама, Барозу и Камерън на срещата на Г8 в Северна Ирландия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ван Ромпой, Обама, Барозу и Камерън на срещата на Г8 в Северна Ирландия. Снимка: Ройтерс

На вчерашната среща на страните от Г8 в Северна Ирландия премиерът на Великобритания Дейвид Камерън изказа своите виждания относно плана за сключването на „най-голямото двустранно търговско споразумение“ между Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

Според него постигането на споразумението ще донесе на европейската икономика 100 млрд. лири, пише BBC. За САЩ ползите ще бъдат в размер на 80 млрд. лири, а тези за останалия свят – поне 85 млрд. лири. Камерън смята, че постигането на евентуално споразумение между ЕС и САЩ ще има по-голямо въздействие от всички търговски споразумения в света взети заедно.

Според британският премиер пактът ще създаде два милиона нови работни места, ще увеличи разнообразието от предлагани стоки и ще намали цените им. „Това е великолепна възможност и сме готови на всичко, за да я постигнем“, добави още Камерън в своето изявление.

Вчера Министрите на търговията на 27-те държави-членки на ЕС съгласуваха мандат за започване на преговори за сключване на споразумение за създаването на зона за свободна търговия със САЩ

Американският президент Барак Обама обяви, че първият кръг от преговори ще стартира през месец юли в столицата Вашингтон. Той изрази увереност, че ще бъде постигнато съгласие. Целта преговорите да приключат до края на 2014 г. ще бъде постигната.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще води преговорите с американския президент Обама. Според Барозу интегрирането на европейската и американската икономика няма да бъде лесно, но и той е готов да направи всичко необходимо.

„Обединени, Европа и САЩ са гръбнакът на световната икономика. Отварянето на търговското пространство ще предостави нови възможности за бизнеса и потребителите“, каза Херман ван Ромпой, председател на Европейския съвет.

Имаше притеснения дали Франция няма да наложи вето на бъдещите разговори, но още в петък европейските министри приеха искането на френското правителство да не бъдат намесвани филмовата и телевизионната индустрия в преговорите.

Поставените крайни срокове, в които трябва да бъде сключено споразумението, обаче са изненадващо кратки - само 18 месеца.

Припомняме, че разговорите за сключване на споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС започнаха през 2011 г. Още тогава ЕС се фокусира върху ограничаване на някои мита и други бариери пред търговията. Направи и опити за стандартизиране на техническите регламенти и сертификати.

В момента САЩ и ЕС търгуват при сравнително ниски тарифи за някои стоки. Но затрудненията при търговията идват главно от различията в производствените стандарти. Например, в автомобилостроенето – и ЕС, и САЩ произвеждат много, но производството в Европа се различава по стандартите за безопасност. Това означава, че европейските производители на автомобили трябва да повишат стандартите си, за да могат да продават на пазара в Америка.

Земеделието също се очаква да бъде „ябълка на раздора“. Европейското земеделие получава субсидии чрез Общата селскостопанска политика на ЕС. Европейският комисар по земеделието вече изрази своите резерви относно сключването на сделка за свободна търговия в този сектор.

Правителството на САЩ също може да бъде подложено на натиск от местни предприятия, които преди настояваха да бъдат наложени протекционистични мерки с цел да пазарът да не бъде залят от евтиния китайски внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Като започнат да обясняват кое колко милярда ще донесе (?) - пропускат да отбележат кой ще ги прибере, преди до гой-хората да не стигне нищо! Но иначе много се кефят на робите, пардон гой-работните места...Колкото повече канализират парите, толкова повече ограничават кръга ... Да се замислят тези които подписват, колко от тях ще се спуснат при гой-те ... скоро!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още