IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г8: Перспективата за икономиката остава мрачна, но с по-малко рискове

Финансовата стабилност на еврозоната е възстановена, смята Херман Ван Ромпой

08:52 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Г8: Перспективата за икономиката остава мрачна, но с по-малко рискове

Еврото преживя финансовата криза и вече няма заплаха за съществуването на единната европейска валута, заяви в Северна Ирландия президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Финансовата стабилност на еврозоната е възстановена, дефицитите намаляват, повишава се конкурентоспособността, износът расте", изтъкна пред журналисти Ван Ромпой, който е поканен като гост на срещата на върха на Г-8 в Енискилен.

Според него вече е възможно да бъде забавено прилагането на някои елементи от политиката на драстични икономии и да се приемат допълнителни мерки за засилване на търсенето в икономиките на страните от еврозоната.

Ван Ромпой отбеляза, че "икономиката на ЕС ще излезе от сегашната криза укрепнала и по-интегрирана“.

Междувременно след първия ден на годишната среща на Г8 в Северна Ирландия лидерите на най-силните икономики обявиха, че действията, предприети от страните от еврозоната, САЩ и Япония са снижили риска от икономически срив. Лидерите на страните от Г8 заявиха, че икономическият растеж и създаването на работни места остават техен приоритет, като обявиха борбата срещу дълготрайната и младежката безработица за критични.

Групата обаче предрече мрачни перспективи за глобалната икономика. Политиката на японското правителство на премиера Шиндзо Абе в момента предизвиква голям интерес, тъй като страната иска да се бори с дефлацията с пакет за стимулиране и свободна парична политика. Абе е заявил, че ще засили тези мерки с допълнителни реформи.

"За мен беше важно да чуя, че Япония силно обмисля структурни промени", заяви пред журналисти германският канцлер Ангела Меркел, която изрази загриженост за сравнително високия дълг на Япония.

В кулоарите на срещата на върха се проведоха демонстрации. Близо до мястото на конференцията в понеделник вечер някои протестиращи са преминали през загражденията за сигурност, съобщава BBC.

Полицията обаче държи положението под контрол, се казва в материала. По-рано повече от 600 демонстранти се бяха събрали за протестното шествие. Те преминаха на шествие през Енискилен. Демонстрантите протестират наред с други неща и срещу добива на шистов газ ("фракинг") и избягването на данъци. Те призовават президента на САЩ Барак Обама за закрие центъра за задържане „Гуантанамо“ в Куба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още