IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците са все по-големи оптимисти за икономиката

Потребителското доверие на Острова продължава да се покачва и се върна на нивото от преди кризата

10:12 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Месечният индекс на потребителското доверие се покачи до -10 пункта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Месечният индекс на потребителското доверие се покачи до -10 пункта. Снимка: Ройтерс

Британците най-накрая се убедиха, че икономиката на страната вече се възстановява и са били по-оптимистични през август в сравнение с който и да е друг месец от ноември 2007 г. - годината преди финансовата криза, предава MarketWatch.

Месечният индекс на потребителското доверие, изготвян от маркетинговата компания GfK, се покачи до -10 пункта от -13, колкото бе през юли. Индексът се придвижи нагоре благодарение на по-оптимистичните прогнози за напредъка на икономиката и по-голямото желание за придобиването на по-големи покупки. Показателят расте вече седми пореден месец.

Повишаването на потребителското доверие би трябвало да спомогне за устойчивото възстановяване на икономиката, на което станахме свидетели по-рано през годината. Гражданите вече са по-склонни да харчат. Изправени пред свити доходи и очакванията за по-високи държавни разходи, британските потребители харчeха по-внимателно през последните години, лишавайки икономиката от един от ключовите й елементи за растеж. Прогнозата за повишаване на потребителското търсене може да се отрази на предприятията, които да започнат да правят повече инвестиции и да наемат повече работници.

Увеличаването на доверието може би е в отговор на положителните данни за растежа на икономиката, отчетени през първата половина на 2013 г. Повишаването му може би отразява постоянното нарастване на цените на жилищата. Някои икономисти считат, че покачването на цените на имотите е знак, че двигателят за напредъка на икономиката отново е високата кредитна активност, задвижвана главно от новата програма на правителството, която трябва да влезе в сила догодина, да гарантира една част от новоотпуснатите ипотечни заеми.

Друго проучване от четвъртък на социологическата агенция YouGov също показа повишаване на потребителското доверие. Резултатите й показват, че хората все по-малко се притесняват, че ще изгубят работата си и че това, наред с покачващите се цени на жилищата, връща оптимизма.

Официалните данни на властите на Острова показват плахи признаци за покачване на разполагаемия доход на британските домакинства. За второто тримесечие на 2013 г. разполагаемият доход на домакинствата, получен след данъци и корекция с инфлацията, нараства с 1,5 на сто, отчитайки най-голямото повишение от година насам. За първото тримесечие този показател отчете спад от 1,7% - най-голямото понижение от 26 години насам.

Същевременно вчера Службата за национална статистика на страната потвърди данните, че икономиката на Великобритания е нараснала с 0,7% в периода април-юни 2013 г. на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още