IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се е забавила до 2,7% през август

Отстъплението се дължи основно на понижението на разходите за транспорт и облекла

12:11 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания се е забавила до 2,7% през август

Инфлацията във Великобритания се е забавила през август, след като разходите за транспорт и цените на облеклата са се покачили с по-слаб темп спрямо предходната година, съобщава WBP Online.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Обединеното кралство е достигнал до 2,7% през осмия месец на годината, оставайки в съответствие с очакванията на пазарите. Спадът спрямо август 2012 г. е минимален - тогава индикаторът достигна 2,8 на сто. Въпреки минималното понижение обаче, инфлацията е на най-ниското си ниво от май.

"12-месечната тенденция на общо стабилно ниво в инфлацията, която започна през пролетта на 2012 г., продължава", отбелязват от британската Служба за национална статистика (ONS).

На месечна база показателят се е ускорил с 0,4% в сравнение с отчетения нулев растеж през юли. Годишният темп на основния CPI, който изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, пък е забавил растежа си повече от очакваното до 2 на сто.

Най-голям натиск върху годишната инфлация през август е дошъл от цените на транспорта и облеклата, които са се увеличили по-слабо тази година спрямо август 2012 г. Цените в транспортния сектор са паднали най-вече поради по-ниските цени на горивата и въздушния транспорт.

Инфлацията в Обединеното кралство нахвърля официално заложената цел от 2% от Английската централна банка от декември 2009 г. Пикът бе достигнат през септември 2011 г., когато измерителят достигна 3-годишен връх от 5,2%. Оттогава индексът се движи бавно надолу, оставайки все пак над заложената цел от централните банкери.

Въпреки спада на общата инфлация икономисти предупреждават, че сътресенията в Близкия Изток и последващото поскъпване на суровия петрол може отново да тласне нагоре цените на Острова. Очакванията на ONS са инфлационният натиск да скочи до близо 3% по-късно през есента, но след това да се смъкне обратно до ниво от около 2,8% в края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още