fallback

Британската икономика продължава да расте

БВП е нараснал с 0,8% през третото тримесечие след ръста от 0,7% през второто

13:03 | 25.10.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британската икономика отбеляза тригодишен връх в темпа на растеж през третото тримесечие, показвайки, че възстановяването, което започна по-рано през годината, набира скорост. Това сочат официални данни, цитирани от MarketWatch.

В предварителната си оценка Националната статистическа служба (НСС) на Великобритания казва, че брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,8% между юли и септември, в сравнение с второто тримесечие, когато ръстът беше 0,7%. Данните за тримесечието показват най-големия растеж от второто тримесечие на 2010 г. насам, когато икономиката се разшири с 1%.

Потвърждавайки прогнозите на анализаторите, производството е с 1,5% по-силно от това през същото тримесечие на 2012. На годишна база БВП има ръст от 3,2%, съобщи НСС.

Въпреки бързия темп на растеж, данните показват, че пред британската икономика все още има работа за вършене, докато достигне производителността си от преди кризата, която нанесе първия си удар преди 5 години. Производството остава с 2,5% под предкризисния връх от първото тримесечие на 2008 г. Откакто коалиционното правителство на министър председателя Дейвид Камерън встъпи в длъжност в средата на второто тримесечие на 2010, производството се е увеличило с едва 3%.

Данните сочат, че продукцията във всичките 4 водещи сектора в икономиката на страната – на услугите, промишления, строителството и земеделието – се е увеличила през третото тримесечие, показвайки, че възстановяването е всеобхватно.

Докато финансовият министър Джордж Озборн ще приветства новината за растеж в три последователни тримесечия, то пред икономиката все още има серия от предизвикателства, най-вече в свиването на приходите на домакинствата, тъй като заплатите не могат да издържат на темпото на ръст на цените. Правителствената програма на икономии, ограничителните условия на кредитите и крехкият световен растеж също ще натежат върху перспективите пред британската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
fallback