IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ повиши прогнозата си растежа на британската икономика до 1,6%

За първи път от много време не е нужно да бъдем оптимисти, за да видим, че чашата е наполовина пълна, заяви Марк Карни

14:43 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни е оптимист за бъдещето на британската икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни е оптимист за бъдещето на британската икономика. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) прогнозира, че безработицата във Великобритания може да се понижи до 7% още през последното тримесечие на 2014 г., ако лихвените проценти останат ниски – две години по-рано, отколкото се очакваше през август.

Въпреки това от институцията обявиха в сряда, че смятат за по-вероятно равнището на безработица да се смъкне до 7 на сто в края на 2015 г. или в края на 2016 г., като тези прогнози са с вероятност от съответно 57% и 68%.

"За първи път от много време не е нужно да бъдем оптимисти, за да видим, че чашата е наполовина пълна", заяви гуверньорът на банката Марк Карни, цитиран от CNBC. "Курсът на възстановяване най-накрая е уловен", допълни той.

Централната банка също така повиши прогнозите си за растежа през 2013 г. до 1,6% от предишната прогноза за 1,4%, направена през август. За 2014 г. пък очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) да се покачи с 2,8%.

Карни все пак предупреди, че връщането към растеж все още не е връщане към нормалността, и че инфлацията може да се понижи леко през следващите месеци, ако наскоро обявените цени на комуналните услуги влязат в сила.

"Всичко е въпрос на условията в икономиката - това е, което ще определи промяната в лихвените проценти", заяви гуверньорът на АЦБ по време на официалната си пресконференция. "Ние няма да дори и да си помислим за повишаване на лихвените проценти, докато безработицата не достигне 7%. Само когато това ниво бъде достигнато ще можем да вземем решение", отбеляза Карни.

Непосредствено след публикуването на доклада паундът поскъпна спрямо щатския долар до ниво от 1,596 от около 1,590 в началото на търговията.

По-рано през деня стана ясно, че безработицата в Обединеното кралство се е понижила до най-ниското си равнище в последните 4,5 години през третото тримесечие, показаха публикуваните в сряда данни на Службата за национална статистика (ОNS), цитирани от WBP Online.

Равнището на безработицата в трите месеца до края на септември е намаляло до 7,6%, отстъпвайки с 0,2 процентни пункта както спрямо второто тримесечие, така и спрямо същия период година по-рано. За последно измерителят се понижи до толкова ниско ниво в периода януари-март 2009 г.

В абсолютна стойност безработицата на Острова достига 2,47 млн. души през третото тримесечие.

Повече за доклада на АЦБ може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още