IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира поевтиня след забавяне на инфлацията на Острова

Данните за инфлацията опровергаха спекулациите, че АЦБ се готви да увеличи основния лихвен процент

11:10 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската лира поевтиня след забавяне на инфлацията на Острова

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира формира двумесечно дъно спрямо американския долар и поевтинява за трети пореден ден срещу еврото, след като правителствен доклад показа, че инфлацията на Острова се е забавила с повече от очакваното през месец октомври. Новината опроверга спекулациите, че Английската централна банка се готви да увеличи основния лихвен процент, което намали интереса към лирата.

На годишна база индексът на потребителските цени, който измерва нивата на инфлацията, се забави до 2,2% през октомври от регистрираните през септември 2,7%. Новата стойност се оказа по-ниска и от очакваните 2,5%, което допълнително засили британската лира надолу.

Основният мотив на пазарните участници да разпродават е, че по-бавният темп на растеж на инфлацията във Великобритания ще означава отлагане на решението на Английската централна банка да увеличи основния си лихвен процент.

На 7 ноември централната банка реши да остави основната лихва на текущото ѝ ниво от 0,5% и намекна, че няма да нанася промени в монетарната политика, докато безработицата, която в момента е 7,7%, не се задържи под 7%. В същото време банката запази горния праг на програмата си за изкупуване на активи на 375 млрд. лири, което означава, че икономиката все още не е готова да се справи без стимули.

През последните три месеца британската лира поскъпна с 3,5% в основните си кръстосани курсове, което е най-силното представяне измежду 10-те валути на развитите страни. За същия период еврото поскъпва с 1,3%, а доларът е с минимална преднина от 0.2%.

Двойката GBP/USD се търгува днес в нивата около 1,5900, след като вчера се понижи до двумесечно дъно при 1,5855. Междувременно еврото поскъпна спрямо долара и вече е над 1,3400.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се намира във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам. Последните спадове върнаха цената на EUR/USD в стойностите под 1,3300, където е разположена долната граница на канала.

В този смисъл еврото е в добра позиция за връщане към основния възходящ тренд през следващите сесии.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още