fallback

Безработицата в САЩ спадна до 5-годишно дъно от 7%

Работните места в Щатите през ноември са се увеличили с 203 хил., надвишавайки очакванията на анализаторите

16:28 | 06.12.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

203 хил. са новосъздадените работни места в САЩ през ноември. Същевременно безработицата в най-голямата икономика в света спадна до 7% от 7,3% и слезе до 5-годишно дъно. Правителствените данни разбиха очакванията на анализаторите и предполагат, че с края на годината икономиката се възстановява, пише MarketWatch.

Спадът в безработицата се дължи главно на завръщането на държавните служители по работните им места, след като през октомври правителство спря да работи. Въпреки това текущото ниво на безработица е най-ниско от ноември 2008 г. Преди блокиране работата на правителство тя бе 7,2 на сто.

Позитивните данни за заетостта предполагат, че американската икономика продължава да се движи с умерено темпо. Дали това е достатъчно, за да подтикне Федералният резерв (Фед) да изтегли масивните си парични стимули преди края на годината обаче не може да се каже. Централните банкери заявиха неведнъж, че няма да намаляват обема на покупките преди трудовият пазар да покаже ясни и трайни сигнали за възстановяването си.

Наемането на нови работници през ноември се ускори в повечето сектори, най-вече в транспортния, в този на професионалните и бизнес услугите, производството, здравеопазването, строителството и търговията на дребно.

Данните на Министерството на труда на САЩ показват още, че средното почасово заплащане е нараснало с 4% до 24,15 долара на час.

Данните за заетостта през октомври и септември бяха леко ревизирани. Броят на новите работни места през октомври бе понижен до 200 хил. от първоначално отчетените 204 хил. През септември бройката нараства до 175 хил. от 163 хил., регистрирани от статистиката по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 10.09.22 г.
fallback