IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не промени оценката си за ръста на американската икономика

Растежът остава "слаб към умерен", инфлацията е определена като "сдържана", но производството и секторът на услугите се разширяват

22:48 | 04.12.13 г. 2
Фед не промени оценката си за ръста на американската икономика

Федералният резерв на САЩ не промени оценката си за икономиката – растежът остава “слаб към умерен”, като подобно определение централната банка използва през по-голямата част от изминалата година, съобщава MarketWatch.

Все пак последният доклад “Бежова книга” изобилства от позитивни новини, което възобнови опасенията на пазарните участници, че Фед ще реши още на следващото си заседание да започне да затяга паричната си политика.

В доклада се посочва, че американският производствен сектор продължава да се разширява, както и че мениджърите са оптимистично настроени за бъдещето. “Това предполага, че възстановяването е ясно по възходяща траектория”, коментира Милан Мълрейн, икономист в TD Securities.

Майк Моран, главен икономист в Daiwa Securities America, прогнозира, че Федералният резерв на САЩ се нуждае от един силен доклад за пазара на труда, за да започне да затяга паричната си политика. “Те се нуждаят от нещо очевидно от обществеността, за да разберат всички защо затягат програмата си за изкупуване на облигации”, допълва той.

В доклада се подчертават и позитивните настроения на търговците на дребно, въпреки предпазливите им очаквания в началото на празничния сезон. Продажбите на автомобили са оценени като “умерени до силни”, а развитието на земеделските стопанства – като “благоприятно”.

Отчита се и подобряването на активността в туризма и сектора на имотите. В сектора на бизнес услугите също се отчита стабилен растеж, а инфлацията е определена като “сдържана”.

Същевременно бизнесът в САЩ алармира, че има недостиг на квалифицирани работници. Това е една от причините за по-скромния ръст на новооткритите работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
Няма нищо успокоително за съжаление в новините за икономиката на САЩ. В момента, в който затегнат кранчето мижавите тенденции за растеж ще се обърнат. Затова мисля, че няма да го направят скоро, но и няма да дочакат по-добри времена за това и ...ще са принудени по никое време и други причини да прекратят стимулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още