fallback

Инфлацията в еврозоната се е забавила до 0,8% през декември

Най-силен годишен ръст през декември записват цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, отчита Евростат

12:48 | 07.01.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 0,8% през декември, след като през ноември достигна 0,9%, сочи предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат.

Най-силен годишен ръст през декември записват цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия (1,8% в сравнение с 1,6% през ноември), следвани от цените на услугите (1% при 1,4% през ноември), неенергийните индустриални стоки (0,2%, без промяна спрямо ноември).

Цените на енергията през декември не са се променили спрямо нивата, отчетени през декември миналата година, докато през ноември беше записан годишен спад от 1,1%.

Окончателните данни за инфлацията в еврозоната Евростат ще публикува на 16 януари.

В отделен доклад европейската статистическа служба съобщава, че през ноември спрямо октомври цените на производител са се понижили с 0,1% и в еврозоната, и в целия Европейски съюз (ЕС), след като през октомври беше отчетен месечен спад от по 0,5%.

На годишна база през ноември цените на производител са се понижили с 1,2% в еврозоната и с 1% в 28-те държави-членки на общността.

България е страната с най-силен годишен спад на цените на производител през ноември (-4%), следвана от Холандия (-3,4%) и Белгия (-2,7%). Най-голям годишен ръст е отчетен в Естония (8,7%), Румъния (0,9%), Ирландия (0,8%) и Чехия (0,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
fallback