IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се е забавила до 0,8% през декември

Най-силен годишен ръст през декември записват цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, отчита Евростат

12:48 | 07.01.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в еврозоната се е забавила до 0,8% през декември

Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 0,8% през декември, след като през ноември достигна 0,9%, сочи предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат.

Най-силен годишен ръст през декември записват цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия (1,8% в сравнение с 1,6% през ноември), следвани от цените на услугите (1% при 1,4% през ноември), неенергийните индустриални стоки (0,2%, без промяна спрямо ноември).

Цените на енергията през декември не са се променили спрямо нивата, отчетени през декември миналата година, докато през ноември беше записан годишен спад от 1,1%.

Окончателните данни за инфлацията в еврозоната Евростат ще публикува на 16 януари.

В отделен доклад европейската статистическа служба съобщава, че през ноември спрямо октомври цените на производител са се понижили с 0,1% и в еврозоната, и в целия Европейски съюз (ЕС), след като през октомври беше отчетен месечен спад от по 0,5%.

На годишна база през ноември цените на производител са се понижили с 1,2% в еврозоната и с 1% в 28-те държави-членки на общността.

България е страната с най-силен годишен спад на цените на производител през ноември (-4%), следвана от Холандия (-3,4%) и Белгия (-2,7%). Най-голям годишен ръст е отчетен в Естония (8,7%), Румъния (0,9%), Ирландия (0,8%) и Чехия (0,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
smart-ass
преди 10 години
Не гадая кога ще се срива системата на общата валута, а да намекна, че Европа е затънала като японски "кейрецу" конгломерат, в заеми за спекулативни сделки (на токийската борса и недвижими имоти), чиято стойност накрая се срива и фирмите в конгломерата (държавите от ЕЗ) си пропиляват работния капитал и окрупнената холдингова структура се превръща в един кух скелет на зомби. В името на общата валута и немските/френските банки кредитори, страните в ЕЗ ще тънат заедно в стагнация в близката петилетка. Защото, някой управник е решил да осъществява соц мегаломански проект за металургия със заемни средства в район с недостатъчна суровина и неясни пазари, и то в години на икономико-политическа "переструвка".22 - 25 май идват европейски избори и лумпенизирани Болен Психеровци и крайни десняци може да получат по-широка законодателна сила отколкото сега. Постепенно издигане точно като Хитлер, Франко, Мусолини в годините на войната, хиперинфлацията и депресията миналия век. Дано греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Гърчолята , например опитаха и от меда: евро-фондове , заеми, които им опростиха частично, докато ние само жилото: трохи от евро-парите и една валута (през борда ест.), дето ни разказа играта , рекордьори сме;))) Иначе за бъдещето на общата валута: толкова разнопосочни интереси, очевидно не могат да бъдат подведени под един знаменател и контрата остава в тези, чийто глас тежи по-малко при определяне на политиката, да видим до кога всяка система, която премине опр. ниво на неустойчивост е обречена да рухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 10 години
Toва силно евро пречи всякак и на растежа, и на ръста на бюджетните приходи, и на експорта и на туризъма и на движението на парите в икономиката и не позволява на безработицата в Еврозоната да спадне и ЦИЕ да облажи покрай това. Както и да си криви душата чича ви Драги Жабарски, трябва отслабване на еврото и известно дигане на заплатите. Инак, немеца не може да се чувства цар като иде на почивка на Средиземномориеето (и да хвърля бакшиши лекомислено "като влах в чалга дискотека")."Вервайте ми!" - без слабо евро японския сценарий (изгубеното десетилетие) ще ни се струва по-лек отколко сегашната ситуация в Европа. Единственият начин да оцелее еврото в дългосрочен план е неговият курс да отговаря на интересите на всички в ЕЗ (поне минимално). Немците нека да си мрънкат за инфлацията, иначе ще видите какво значи разпадане на системата на фиксирани валутни курсове или безкрайно обедняване (докато юг/север БВП не стане горе долу 2/3).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още