fallback

Рубини: ЕЦБ може да отслаби още еврото

Еврозоната трябва да обмисли по-сериозно и въвеждането на отрицателни лихви по депозитите, смята популярният икономист

16:39 | 21.02.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) има възможност да стимулира още икономиката на еврозоната и в същото време да отслаби валутата си, смята популярният икономист от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.

"Трябва да има някаква степен на смекчаване на паричната политика и кредитните улеснения. Евентуално отрицателни лихви по депозитите, за да се отслаби еврото, да се облекчат финансовите условия, да се даде начало на кредитния растеж", посочи в интервю пред Bloomberg съоснователят на Roubini Global Economics LLC.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги отправи сигнал към инвеститорите на 6 февруари, че институцията може да прибегне до допълнително парично стимулиране. По думите му централните банкери все пак се нуждаят от по-широка представа за текущата икономическа картина преди да предприемат подобно драстично решение.

Анкетираните от Bloomberg икономисти са разделени по въпроса дали банката ще предприеме действия през март на фона на все по-забавящата се инфлация в региона.

Драги остана предпазлив относно икономическите перспективи пред еврозоната. Брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния блок се разшири с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие на годината, побеждавайки прогнозите на икономистите. Въпреки това индексът на потребителските цени се забави до 0,7% през януари, ударяйки 4-годишно дъно. Безработицата е в близост до историческия максимум, а банковото кредитиране продължава да се свива.

Според Рубини базираната във Франкфурт ЕЦБ също така трябва да вземе предвид силата на еврото. Валутата поскъпна с 3 на сто спрямо долара през последните шест месеца, заплашвайки да ограничи конкурентоспособността на износителите в 18-членния блок.

"Стойността на еврото е твърде висока. Допълнително смекчаване на паричната политика чрез конвенционални и неконвенционални решения може да отслаби валутата", допълни той.

По думите на експерта европейските централни банкери могат да обмислят и преки покупки на активи, подобни на количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ и централните банки във Великобритания и Япония.

"ЕЦБ няколко тримесечия сериозно обмисля тази възможност. Но човек никога не знае... Може би до края на годината тази опция, която смятам, че е едно от най-добрите неща, които банката може да направи, в крайна сметка може да се материализира", допълни икономистът.

Повече от Нуриел Рубини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 07.09.22 г.
fallback