fallback

АЦБ разследва възможна вътрешна форекс манипулация

Банката е извадила от работния процес един от служителите си, докато тече разследването

15:21 | 05.03.14 г.

Английската централна банка (АЦБ) провежда вътрешно разследване на твърденията, че служители на институцията са били информирани за манипулиране на форекс пазара или за обмен на поверителна информация за потребители.

В официално изявление институцията посочи, че "обширен преглед на документи, имейли и други книжа към днешна дата не намери доказателства, че служители на АЦБ са заговорничили по някакъв начин в манипулиране на валутния пазар или в споделянето на поверителна информация за потребителите".

От банката също така разкриха, че разследването включва проверка на приблизително 15 000 имейла, записите от 21 000 Bloomberg и Reuters чат стаи и телефонни разговори с продължителност повече от 40 часа.

Въпреки това банката информира, че е извадила от работния процес един от служителите си, докато тече разследването.

"АЦБ не толерира никаква форма на манипулиране на пазара по какъвто и да е било начин", се посочва още в изявлението.

Детайлното разследване на твърденията ще бъде осъществено от външен правен консултант, който се очаква да подготви специален доклад по въпроса.

Опасенията за възможни манипулации на валутните пазари накараха в последните месеци някои от най-големите банки по света да обмислят да спрат достъпа на служителите си до т.нар. чат стаи. Те се превърнаха в широко използвани инструменти за достъп до модерния борсов под.

Въпреки това те срещат и яростната критика на регулаторните органи, които ги считат за потенциални "гнезда" за сключване на тайни споразумения между трейдърите в ущърб на трети страни и за манипулиране на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
fallback