IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ намекна, че може да повиши лихвите през втората половина на 2015 г.

Централната банка повиши прогнозата си за растеж на Великобритания през тази година от 2,8% на 3,4%

16:09 | 12.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на АЦБ Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) намекна, че може би е дошло времето за повишаване на лихвените проценти, пише Ройтерс.

Това може да се случи в близката една година, като днес АЦБ хвърли повече яснота за това кога икономиката ще бъде готова, за да се справи с по-високите разходи по заемите.

АЦБ повиши рязко нагоре прогнозата си за икономическия растеж на Острова през следващите три години, посочвайки изненадващата трансформация на британската икономика през 2013 г.

АЦБ заяви, че пазарните очаквания за покачване на лихвените проценти през втората половина на 2015 г. - месеците след парламентарните избори през май – съвпадат с периода, в който банката трябва да изпълни целта си за повишаване на инфлацията до 2%.

Все пак от финансовата институция се застраховаха, като казаха, че има достатъчно причини, за да се поддържа основният лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, без това да създаде риск от рязко покачване на инфлацията.

„Посланието до бизнеса и домакинствата, е, че основната лихва на АЦБ ще следва посока, която се определя от устойчивия ръст на работните места, на доходите и на потреблението“, заяви гуверньорът на банката Марк Карни. „Ще обмислим внимателно своя ход. Няма да поемаме рискове, които да застрашат възстановяването.“

Банката ще се фокусира върху 18 отделни мерки за оползотворяване на свободния капацитет на британската икономика, включително провеждане на анкети сред бизнеса и събиране на данни за броя на изработените часове. Курсът контрастира с намеренията, които АЦБ изложи през август миналата година, когато банкерите заявиха ясно, че ще обмислят дали да вдигнат основната лихва, само ако безработицата спадне под 7%. От тогава до днес безработицата спадна до 7,1 на сто.

Прогнозите на АЦБ са, че показателят ще слезе до целта през трите месеца до януари и че ще се потопи до 6,5% най-рано в началото на 2015 г.

„Вербалните интервенции работят“, казва Карни. „Очакваните лихвени проценти останаха ниски, дори когато икономиката се възстанови силно, когато несигурността относно изменението на лихвените проценти се понижи, а най-важното е, че британските компании разбраха посланията.“

АЦБ повиши прогнозата си за икономическия растеж на Великобритания за 2014 г. до 3,4% от 2,8% - доста над очакванията на повечето икономисти. Инфлацията неочаквано се понижи под целта от 2%. АЦБ очаква тя да слезе до 1,7% до март преди отново да се доближи близко до целта през следващите години.

След новините британската лира скочи до 2-седмичен връх спрямо долара, а цената на британските облигации спадна след съобщението на АЦБ. Инвеститорите пък увеличиха с още залозите за евентуално покачване на лихвата догодина.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
keizer
преди 10 години
Пишете едно в скоби BoE (Bank of England), че в първия момент си викам - Американската централна Банка? Аржентинската централна Банка? Анголската Централна Банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още