IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: АЦБ може да влее ликвидност, ако се създаде натиск върху лихвите

Членовете на централната банка обаче са разединени дали подновяването на програмата за купуване на облигации трябва да започне до края на годината

19:42 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Марк Карни изнесе първата си реч като гуверньор на АЦБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни изнесе първата си реч като гуверньор на АЦБ. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) може да влее още ликвидност в икономиката на Великобритания, ако финансовите пазари въздействат на икономиката, по-рано отколкото трябва и ако по този начин застрашат нейното възстановяване.

Това сподели Марк Карни в първата си официална реч като гуверньор на централната банка, предава Ройтерс.

Според него възстановяването на икономиката има здрави основи и ще продължи.

Същевременно Карни отбеляза, че безработицата няма да спадне толкова бързо, колкото АЦБ очаква, и едва ли ще достигне до нивото, до което банката ще започне да обмисля дали да повиши лихвените проценти и дали да се придържа към курса на паричната политика, който предприе този месец.

Финансовите пазари очакват АЦБ да повиши лихвите към средата на 2015 г., което е доста по-рано от прогнозите на банката, според която безработицата ще слезе до целта си от 7% чак към края на 2016 г. В момента безработицата е 7,8 на сто.

Между 2009 и 2012 г. АЦБ закупи държавни ценни книжа за близо 583 млрд. долара в опит да изведе Великобритания от стагнацията, в която бе изпаднала в резултат на финансовата криза.

Повечето от деветте члена на управителния съвет на банката са на различни мнения дали подновяването на програмата за купуване на облигации трябва да започне до края на годината, въпреки че Мервин Кинг, предшественикът на Марк Карни, подкрепи предложението.

Карни обаче среща трудности в опитите да убеди британските инвеститори, предприятията и домакинствата, че АЦБ ще съумее да задържи курса на паричната си политика още три години без да повишава инфлацията в страната.

В своята реч Марк Карни обясни защо централната банка смята, че безработицата ще се понижава бавно. Той очаква нови съкращения на държавни служители и повишено желание у работещите на непълен работен ден да си намерят работа на пълен работен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още