IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка е изправена пред голямо предизвикателство

Банката тряба да поддържа възстановяването, докато същевременно ограничава монетарните стимули, сочи доклад на PwC

15:19 | 11.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Английската централна банка е изправена пред голямо предизвикателство

Британската икономика ще продължи да се подобрява, но Английската централна банка е изправена пред голямо предизвикателство да поддържа това възстановяване, докато същевременно ограничава монетарните стимули, сочи доклад на Pricewaterhouse Coopers (PwC).

Консултантската компания предупреждава, че през тази и следващата година инфлацията ще остане устойчиво над целта на банката, поставяйки дилема пред институцията и потискайки реалния ръст на печалбите през следващите пет години.

„В дългосрочен план голямото предизвикателство пред новия управител Марк Карни ще бъде да осигури безопасно излизане от сегашната много разхлабена парична политика без да осуетява възстановяването или да губи контрол върху инфлацията.“

„Още не сме достигнали тази точка от възстановяването, но може да я стигнем през следващите една-две години“, посочват основните автори на доклада.

Според тях доходността по 10-годишните британски ДЦК изглежда неустойчиво ниска и прогнозират, че ще нарасне до между 4% и 5,5% до 2025 г. „Постепеното затягане на паричната политика през следващите десетина години и завръщането на рисковия апетит у инвеститорите ще допринесат за това.“

PwC прогнозира, че британската икономика ще се разшири с 1% през 2013 г. и с 2% през 2014 г., което приблизително съвпада с ревизираните прогнози на МВФ от тази седмица.

Докладът също така изказва известна резервираност относно зависимостта на местната икономика от търговията с еврозоната.

„Евентуални нови шокове в еврозоната могат да прекършат крехкото доверие в британската икономика. При преодоляване на проблемите обаче може да бъде формиран цикъл от растящо доверие и потребление, както при минали икономически възстановявания.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Банката тряба да поддържа възстановяването, докато същевременно ограничава монетарните стимули"--------------Което може да стане като налива ликвидност директно в реалната икономика вместо на финансовите пазари. Но ще трябва да има топки да се озъби на едно мощно лоби. Досега обаче не се е случвало една шепа хора да успеят да устоят на натиска на многократно повече хора и пари. Което прави горното решение много слабо вероятно. ...Но ако банката получи подкрепа от реалния бизнес вече нещата може да изглеждат по съвсем друг начин. Реалния бизнес трябва да формира лоби което да се противопостави на финансовото такова. Подобно нещо се е случвало във Франция някъде след ВСВ (по памет), но постепенно финансовото лоби като по-заинтересовано надделява. Сега обаче, като че ли е въпрос на живот и смърт, така че реалния сектор няма оправдания за мързел и ленност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още