IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата политика на Английската централна банка поражда риск от инфлация

Промяната на лихвите трябва да се обвързва с дадено икономическо събитие, а не с конкретна дата, смята проф. Майкъл Уудфорд

11:00 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новата политика на Английската централна банка поражда риск от инфлация

Бъдещите насоки, както е известна новата политика на Английската централна банка (АЦБ), увеличава риска от инфлация. Така смята Майкъл Уудфорд, професор в Университета в Колумбия, цитиран от ВВС.

АЦБ обеща да запази ниски лихвените проценти за продължителен период от време. Очаква се новият управител на банката Марк Карни да разкрие повече информация относно последващите действията на банката още през този месец. В сряда АЦБ ще представи своя тримесечен доклад за инфлацията. Тогава Марк Карни ще даде и официална пресконференция.

Според проф. Уудфорд инфлацията може да се покачи над поставената от банката цел от 2%. Той е притеснен, че ако новата политика на банката се окаже успешна, то тя ще задмине целта. От декември 2009 г. насам инфлацията е над поставената цел. Само за юни индексът на потребителските цени е 2,9%.

Очаква се, АЦБ да продължи да поддържа ниски лихвените проценти за дълъг период от време. Целта на банката е да намали лихвите по ипотеките и по заемите за бизнеса, като същевременно насърчи фирмите и гражданите да инвестират, осигурявайки им по-сигурна пазарна среда.

Политиката на бъдещи насоки се използва и от Федералния резерв на САЩ, и от Европейската централна банка. Този подход използва Марк Карни и като гуверньор на Централната банка на Канада. Но проф. Уудфорд смята, че запазването на ниските нива на лихвените проценти до настъпването на определена дата, както това се случи в Канада през 2009 г., представлява опасност.

Според него по този начин ще бъде трудно да бъдат изпълнени бъдещите насоки. Той предлага вместо да се изчаква определената дата за промяна на лихвените проценти да се проследи някое конкретно икономическо събитие, което да даде сигнал за промяна на лихвените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още