IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка запази паричната си политика

След като ръстът на БВП се оказа над прогнозата на банката, паричната политика вероятно ще остане без промяна до идването на новия й управител през юли

16:05 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Английската централна банка запази паричната си политика

Английската централна банка (АЦБ) запази без промяна монетарната си политика, докато институцията очаква пристигането на новия си управител Марк Карни, съобщава Ройтерс. Марк Карни понастоящем оглавява канадската централна банка.

Банката няма да пристъпи към продължаване на програмата си за изкупуване на облигации на стойност 375 млрд. паунда, осъществена между март 2009 и октомври 2012 г. Запазва се непроменена и основната й лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%.

През последния месец централните банки на еврозонатаУнгарияИндияАвстралияПолша и Южна Корея предприеха понижаване на основните си лихвени проценти, за да стимулират кредитирането на фона на запазващата се несигурна перспектива пред световната икономика.

Решението на АЦБ идва часове след данните за индустриалното производство през март, които показаха по-добри от очакваното заводски поръчки и повишено доверие на фона на първоначална оценка за ръст на икономиката през първото тримесечие от 3%.

„Имайки предвид, че ръстът на БВП се оказа над прогнозата на банката, очакваме паричната политика да остане без промяна до идването на Карни през юли“, коментира Стивън Гифърд от Конфедерацията на британската индустрия.

Днешното заседание на комитета по монетарната политика на АЦБ е последното при сегашния управител Мървин Кинг, който от февруари настоява за разширяване покупката на активи. Само допреди седмица се очакваше, че той ще спечели за своята кауза мнозинството от членовете на комитета.

Оттогава досега обаче излязоха данните за по-силния от очакваното ръст на икономиката през първото тримесечие, както и други сигнали, сочещи солидно представяне през второто тримесечие.

Освен това централната банка разшири програмата си за финансиране на банките срещу предоставяне от тяхна страна на кредити, насочена към подкрепа за малкия бизнес.

Къде стои Карни в дебата за стимулите още не е ясно. Той се обяви в полза на обявяването на конкретни насоки на монетарната политика, различни от обичайната цел за инфлацията – подход, който финансовият министър Джордж Озборн го насърчи да изследва в АЦБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още