IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата няма да е фактор при определянето на паричната политика на Острова

Икономическото възстановяване на Острова все още не е достигнало “втора космическа скорост”, според управителя на британската централна банка Марк Карни

21:58 | 24.01.14 г.
Безработицата няма да е фактор при определянето на паричната политика на Острова

Управителят на британската централна банка Марк Карни призна днес, че насоките за паричната политика трябва да бъдат променени заради бързия спад на безработицата, съобщава Telegraph.

Карни коментира, че паричната политика е време да “еволюира”, което увеличава вероятността централната банка да се откаже от целта от 7% безработица, за да обмисли увеличаване на основната лихва.

Във вторник стана ясно, че безработицата във Великобритания е намаляла до 7,1 на сто.

Карни даде да се разбере, че дори и с намаляването на безработицата икономическото възстановяване на Острова все още не е достигнало “втора космическа скорост” и че основния лихвен процент вероятно ще остане на ниско ниво.

Според него “насрещни ветрове” заплашват възстановяването, въпреки силния икономически растеж. По думите му дълговото бреме все още е високо, ръстът на производителността се е забавил, а доверието на потребителите е потиснато.

Въпреки че бизнес инвестициите се увеличават, според Карни все още доста фирми имат проблем с достъпа до капитал.

“Безработицата изглежда, че пада по-бързо от очакваното и ще достигне границата от 7% доста по-рано, отколкото смятахме”, коментира Марк Карни в Давос.

Той поясни, че този праг не означава, че основната лихва автоматично ще бъде повишена, а че комитетът по паричната политика ще обмисли неговото повишаване.

Карни обаче посочи, че прагът не е толкова важен в момента, колкото беше тогава, когато се взе решението за момента за увеличаване на основния лихвен процент. Английската централна банка вече ще взима предвид други показатели.

“Миналия август комитетът по паричната политика каза, че когато достигнем този праг, не трябва да има предположение за незабавна, автоматична промяна на паричната политика. Това ще позволи по-адекватна оценка на икономическите условия, включително инфлационния натиск, преди да вземем решение за подходящата парична политика”, коментира той.

“Оценката на банката как да подходи с насоките за паричната политика в условията на променящи се обстоятелства ще започне през февруари, с доклада за инфлацията”, допълни Марк Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още