IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Няма необходимост от увеличаване на лихвите

Финансовата система не функционира така добре, както би могла, коментира гуверньорът на АЦБ

18:42 | 23.01.14 г. 1
Карни: Няма необходимост от увеличаване на лихвите

Няма непосредствена необходимост от увеличаване на лихвените проценти, заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни.

В ефира на BBC банкерът коментира перспективите пред британската икономика, която през тази седмица за пореден път показа силни признаци на възстановяване.

Данните на Службата за национална статистика (ONS) показаха, че безработицата в Обединеното кралство е cпаднала повече от очакваното през ноември, достигайки най-ниското си ниво от април 2009 г. Равнището отстъпи до 7,1 на сто през предпоследния месец на 2013 г. спрямо отчетените през октомври 7,4%.

Статистиката показа още, че броят на подалите молби за помощи при безработица е намалял с по-малко от предвиденото през декември. Равнището на заявките е отстъпило със сезонно изгладените 24 000 през миналия месец в сравнение с очакванията за спад от 35 000.

По думите на Карни промяната на лихвените нива, когато и да стане тя, трябва да се случи много постепенно.

Според гуверньора равнището на безработицата ще се наложи да падне значително под 7-те процента, установени като целево равнище от АЦБ преди банката "дори и да започне да мисли" за повишаване на лихвите.

Запитан дали банката ще определи нов праг на процента на безработица, Карни посочи, че това е решение на Комитета по паричната политика на АЦБ, но и че зависи от "общите условия na целия трудoв пазар". Въпреки това гуверньорът уточни, че не иска да се съсредоточава само върху един показател.

"Най-лошото от кризата е зад нас, но и финансовата система не функционира така добре, както би могла. Несигурността сред домакинствата и предприятията все още възпрепятства инвестициите", отбеляза Марк Карни.

Изявлението си пред водещата британска медия гуверньорът на АЦБ направи по време на Световния икономически форум в Давос. Повече от срещата на световните политически и бизнес лидери може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Няма необходимост от увеличаване на лихвите"-----------------И никога вече няма да има. Ще требе да се печели по друг, по-продуктивен начин - стига лихварство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още