IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия спира стимулите за жилищния пазар

Новината не е потвърждение за балон, а по-остър сигнал към банките за гъвкавите стандарти при ипотечното кредитиране, коментира анализатор

16:05 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Англия спира стимулите за жилищния пазар

Aнглийската централна банка (АЦБ) изненадващо обяви намерението си да спре стимулирането на жилищния пазар, правейки първата крачка към затягане на паричната си политика, пише CNBC. Ходът бележи една от най-големите промени в посоката на политиката на институцията, след като Марк Карни пое кормилото от Мървин Кинг по-рано тази година.

"Новината не е потвърждаване на балон, а по-остър сигнал към банките за гъвкавите стандарти при ипотечното кредитиране", заяви стратегът в Monument Securitie Марк Освалд.

"Това всъщност е атака в посока реформа във финансовия сектор, която очаквахме от Карни след назначаването му", добави още той.

Цените на жилищата във Великобритания достигнаха рекордно високи стойности през октомври, показаха данните на Службата за национална статистика. В периода от януари до август бе отчетен ръст от 3,8%. Въпреки че голяма заслуга за покачването има Лондон, след изключване на британската столица от сметки цифрите показват растеж от 2,1 на сто.

Пред репортери Карни заяви, че е доволен от предприемането на по-драстични мерки. Гуверньорът на АЦБ обяви също, че ще бъдат въведени изисквания за кредиторите да проверят доходите на кредитополучателите. Той посочи, че му е трудно да повярва, че подобен регламент не е бил въведен досега.

"Въпреки че промените в схемата за кредитиране може би са изненада, те не са удар", заяви от своя страна Пол Смий, генерален директор на Съвета на ипотечните кредитори.

"Ипотечните кредитори са добре подготвени, за да задоволят нуждите си от финансиране, тъй като пазарните условия са стабилни", допълни още той.

В писмо до британския финансов министър Джордж Озборн АЦБ подчертава, че правителството и банката работят заедно. Финансовата институция констатира появата на инфлация, която "набира скорост" при цените на жилищата и посочва необходимостта от специално внимание при "достъпа до ипотеки за кредитополучатели без големи депозити".

"Схемата за финансиране на жилищния пазар се оказа успешен инструмент в подкрепа на възстановяването и пазарът на жилища започва да се стабилизира. Сега ние трябва да се фокусираме върху схемата за малките предприятия", посочи Озборн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още