IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на бизнеса във Великобритания отчита сериозен спад

Размерът на отпуснатите фирмени заеми през октомври е намалял с над 1 млрд. лири на месечна база

17:45 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането на бизнеса във Великобритания отчита сериозен спад

Заемите за бизнеса във Великобритания отбелязаха спад през октомври, докато ипотечните такива отчетоха ръст – признак, че поне един ключов елемент за продължително и балансирано възстановяване на икономиката все още липсва, пише MarketWatch.

Великобритания започна да се възстановява в началото на годината и задмина повечето развити икономики. Но за да бъде това продължено, една от основните пречки за растежа – липсата на кредитиране за бизнеса – трябва да бъде преодоляна.

Днес Британската асоциация на банкерите обяви, че размерът на кредитите за нефинансови компании е намалял до 940 млн. британски лири през октомври, отбелязвайки спад спрямо 2,234-те млрд. през септември и спрямо данните за същия период миналата година.

По-слабите данни през октомври биха могли да са отражение или на слабо търсене на заеми от бизнеса, или на неохота от страна на банките при даването на кредити, или комбинация от двата фактора. Каквато и да е причината обаче спадът в кредитирането е тревожен индикатор за икономиката. Ако бизнесът все още не е склонен да тегли заеми, най-вероятно ще мине известно време преди той да увеличи инвестиционните разходи и да наеме нови служители. От друга страна, при липса на доверие от страна на банките, разширяването на бизнеса и увеличаването на заетостта също ще бъдат затруднени.

На другата крайност са ипотечните заеми, които отбелязват почти четиригодишен връх – 9,9 млрд. лири спрямо 9,7 млрд. през септември и 7,5 млрд. през октомври 2012 г. Данните съответстват на възхода на жилищния пазар, където правителствените програми дават резултат и повишават търсенето. Само по себе си това е добра новина, но в комбинация със спада на кредитирането за бизнеса навежда на мисълта, че възстановяването не е така балансирано, както се надяват управляващите.

И правителството, и АЦБ заявиха, че искат да видят подем в растежа, който да не е плод единствено на потребителските разходи, но и да бъде тласкан от инвестиции в бизнеса и износа. „В основата на икономическия растеж не трябва да стои потребителски дълг“, посочва главният икономист в IHS Global Insight Хауърд Арчър. Възстановяването на британската икономика ускори хода си от 0,3% за първото тримесечие, през 0,7% през второто, до 0,8% през третото тримесечие на тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още