IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на Острова уверено вървят нагоре

По-слабото предлагане и държавните стимули за купувачите на първо жилище подкрепят ръста на цените

14:57 | 21.11.13 г.
Цените на жилищата на Острова уверено вървят нагоре

Средната офертна цена на жилищата във Великобритания нараства всеки месец от началото на тази година. По последни данни на Move with Us, цитирани от онлайн изданието Property Magazine, от януари 2013 г. тя се е покачила с близо 11 500 паунда (5,12%) спрямо същия период на миналата година.

В същото време броят на предлаганите имоти на пазара намалява в продължение на пет поредни месеца - по същото време на миналата година те са били със 17,62% повече. Това оказва подкрепа на цените на фона на засилващата се конкуренция между купувачите.

Държавните стимули за купувачите на първо жилище допълнително засилват търсенето, а оттам и доверието в пазара, което също води до повишаване на цените в почти всички региони на Острова, отбелязват експертите.

Въпреки че обикновено пазарите реагират на ръста на цените с по-кратки периоди за продажба, броят на дните, необходими за пласирането на жилище в страната, не се е намалил съществено. В момента той е средно 111 дни в сравнение със 121 дни през същия период на 2012 г.

Югоизточният район се откроява през това тримесечие, като не показва никакви признаци на забавяне след положителното второ тримесечие. Средната офертна цена там нараства стабилно от 10 месеца насам, като към края на септември тя е на рекордното равнище от 313 531 паунда, или със 17 733 паунда повече спрямо януари 2013 г.

Най-бързо през третото тримесечие са се продавали жилищата в Лондон - средно за продажбата на един имот са били нужни 76 дни, или с 35 дни по-малко от средното за страната. Спрямо същия период на миналата година жилищата са се продавали с осем дни по-бързо.

Офертните цени на жилищата в столицата са нараснали с над 33 000 паунда от началото на годината и с над 3% през третото тримесечие, достигайки 392 366 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още