IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските власти предупредиха за рисковете от покачване нa лихвите

Много британци може да имат проблеми с платежоспособността, ако лихвите по ипотеките се вдигнат, показват изчисления на АЦБ

14:27 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските власти предупредиха за рисковете от покачване нa лихвите

Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че в случай на покачване на лихвените проценти по ипотеките и основната лихва много граждани ще трябва да свият драстично разходите си или да търсят допълнителен източник на доходи.

Финасовата институция публикува своята последна за годината оценка на състоянието на британската икономика, пише "Вести". В доклада си анализаторите представят възможните сценарии при покачване на лихвените нива.

АЦБ намали основната си лихва до рекордно ниското ниво от 0,5% през 2009 г. като една от мерките за борба с финансовата криза и спада в икономиката. Според анализаторите на банката в случай на нормализиране на лихвите по ипотеките, което рано или късно ще се случи, както и повишаване на основната лихва до 3%, за много британци ще предстоят трудни времена.

При този сценарий почти една трета от 11-те милиона британски домакинства, които продължават да изплащат ипотеките си, ще бъдат принудени да намалят разходите си или да работят повече.

В най-краен сценарий, включващ покачване на лихвата по ипотеките до 2,5%, половината от собствениците на ипотеки "ще трябва да намалят своите разходи, за да поддържат платежоспособността си".

Според експертите от АЦБ лихвените проценти във Великобритания ще започнат да растат към средата на 2015 г. и ще надхвърлят нивото от 2% до края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още