IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се забави до 4-годишен минимум през ноември

Основен принос за спада на инфлацията имат хранителните стоки и енергийните продукти

12:18 | 17.12.13 г.
Британската инфлация се забави до 4-годишен минимум през ноември

Британската инфлация през ноември остана под очакванията на експертите, смъквайки се до 4-годишен минимум, показаха данните на Службата за национална статистика (ONS).

Измереният на месечна база индекс на потребителските цени нарасна с 0,1 на сто спрямо очакванията за покачване от 0,2%, пише WBP Online. Равнището е най-ниското от ноември 2009 г.

Основен принос за спада на инфлацията имат от една страна хранителните стоки, най-вече плодовете и зеленчуците, а от друга – газта и електричеството.

"При някои пресни продукти се появиха новини за ниска продуктивност през 2012 г., причинена от лошите атмосферни условия. Имаше и малък отрицателен ефект от хляба и зърнените култури", посочиха в анализа си експертите от ONS.

Базисната инфлация, която изключва по-волатилните стоки, се е ускорила до 1,8% на годишна база в съответствие с очакванията. Месец по-рано растежът бе от 1,7 на сто.

Годишната инфлация на Острова в последните месеци оставаше стабилно над границата от 2 на сто. Това и досега оказва значителен натиск върху домакинските разходи с оглед на по-слабия ръст на заплатите.

В началото на месеца Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на рекордно ниското ниво от 0,5%. Обемът на покупките на активи пък остана на равнище от 375 млрд. паунда.

Непосредствено след публикуването на данните британският паунд добавя минималните 0,01 на сто спрямо щатския долар до 1,6302.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още