fallback

Японският търговски излишък се сви рязко през март

Текущата сметка на островната страна излезе на плюс от 116,4 млрд. йени спрямо 612,7 млрд. йени през февруари

10:03 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Излишъкът по текущата сметка на Япония през март спадна значително спрямо постигнатото месец по-рано. Данните за пореден път поставиха под натиск доверието в икономическите перспективи на Страната на изгряващото слънце, пише WBP Online.

Излишъкът по японската текуща сметка се е свил до 116,4 млрд. йени през март спрямо 612,7 млрд. йени месец по-рано, показаха последните данни на Министерството на финансите. Пазарните очаквания бяха за значително по-лек спад до 347,7 млрд. йени.

Текущата сметка е само една малка част от пъзела, който правителството трябва да пренареди, за да успее да изкара икономиката от 15-годишната дефлационна спирала, която според мнозина блокира растежа.

Към момента ускоряването на инфлацията се движи според очакванията, достигайки около 1,3%. Въпреки това управляващите и централната банка все още са готови да разширят стимулите, ако растежът на заплатите продължава да изостава спрямо този на потребителските цени, което ще постави потреблението под натиск.

В началото на април властите покачиха данъка върху продажбите от една страна, за да стимулират търговията в месеците преди това, а от друга – за да свият огромните публични задължения на островната страна.

"Засега японската икономика следва сценария на 1997 г. по отношение на потреблението и данъците", заяви през миналата седмица Марсел Тиелиант, икономист в Capital Economics.

Пазарните наблюдатели очакват публикуването на серия правителствени данни по-късно през седмицата. Прогнозите са, че икономиката ще отчете солидния растеж от около 1% през първото тримесечие, стимулирана от засилването на производството и потреблението.

Oще по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 09.09.22 г.
fallback