IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Лихвите могат да бъдат повишени по-рано, отколкото очакват инвеститорите

Коментарите на гуверньора на Английската централна банка бяха изненадващи и изстреляха нагоре паунда

10:27 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни: Лихвите могат да бъдат повишени по-рано, отколкото очакват инвеститорите

Лихвените проценти могат да бъдат повишени по-рано, отколкото очакват инвеститорите, заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни. Коментарите му бяха изненадващи и изстреляха нагоре британската лира, пише CNBC.

„Вече са налице огромни спекулации за точния момент, в който ще бъдат повишени лихвите, а решението вече е по-балансирано“, каза Карни по време на годишната среща в резиденцията на кмета на Лондон. „Това може да се случи по-рано, отколкото пазарите в момента очакват.“

Карни увери, че АЦБ ще следи внимателно състоянието на пазара на труда, за да определи подходящото време за покачването на лихвите и ще затегне паричната политика постепенно, когато мерките започнат да дават резултат.

По време на ранната търговия на Стария континент в петък британският паунд скочи до 1,6972 спрямо долара – най-високото му ниво от над месец. Спрямо еврото лирата нарасна до 19-месечен връх, отбелязва Bloomberg.

Графика: Investing.com

Освен това министърът на финансите на Великобритания Джорд Озбърн каза, че може да предостави на централната банка по-големи правомощия, с които да обуздае ипотечното кредитиране и да намали рисковете за финансовата стабилност, породени от жилищния пазар.

Цените на имотите на Острова се покачиха с 11% за последната година, като са близо до нивата, отчетени преди началото на глобалната финансова криза. Международният валутен фонд и Европейската комисия също предупредиха, че Лондон трябва да предприеме мерки за успокояване на жилищния пазар.

Основният лихвен процент, определен от АЦБ, е 0,5%. Едно потенциално покачване на ставката ще превърне централната финансова институция в една от първите световни банки, която ще затегне курса на паричната си политика от началото на финансовата криза.

Анализатори очакват, че Федералният резерв на САЩ ще прибегне до подобен ход в средата на 2015 г. Вчера пък Централната банка на Нова Зеландия повиши за трети пореден път лихвата, за да удържи покачването на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още