IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Уийл: Не трябва да се чака прекалено дълго за вдигане на лихвите

Ако Английската централна банка иска то да бъде плавно и ограничено, то трябва да се случи възможно най-рано

15:25 | 31.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Уийл: Не трябва да се чака прекалено дълго за вдигане на лихвите

Великобритания трябва да започне да вдига лихвите по-рано, ако иска да избегне рязко и болезнено повишаване в бъдеще, предупреди външният член на Комитета по паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) Мартин Уийл, цитиран от Financial Times.

Според Уийл постепенното повишаване на лихвените проценти от страна на АЦБ трябва да бъде в рамките на 25 базисни пункта, докато инвеститорите залагат на 1,8 процентни пункта за три години. Дори такова увеличение обаче ще вдигне разходите по заемите с до 1 процентен пункт на година – по-бързо, отколкото очакват пазарите, смята той.

Вдигането на лихвите ще бъде „постепенно и ограничено“ и ще се случи, когато икономиката се възстанови достатъчно и създаде нуждата от него, заяви неколкократно централната банка. Ако АЦБ обаче иска повишаването да бъде постепенно, то тя не трябва да чака прекалено дълго преди да го започне, отбеляза Уийл.

„Ако искаме да започнем с бебешки стъпки, трябва да започнем по-скоро“, коментира той. „Въпросът е колко близко сме до това „скоро“? Разбира се, няма как да сме напълно сигурни, но във всеки случай икономиката постигна доста бърз растеж на търсенето“, коментира той.

АЦБ ще бъде първата банка, която ще започне да вдига лихвените равнища, след като ги държи на равнище от 0,5% от 2009 г. насам, смятат мнозина икономисти. Мнението на Уийл пък е от съществено значение, тъй като се очаква той да бъде първият, който да гласува за увеличението.

„Можем да почакаме още малко. Не съм сигурен колко време ще продължи това „още малко“, но в момента смятам, че не е наложително да се действа“, казва икономистът.

Инвеститорите бяха изненадани от протокола на последната среща на Комитета по паричната политика, от който стана ясно, че някои от деветимата членове на органа намират решението за поддържането на лихвите на текущите им нива за „все по-балансирано“. Уийл потвърди, че е част от тази група.

„С нарастването на използвания икономическия потенциал трябва да се претеглят рисковете от това да се чака прекалено дълго и от това да се действа прекалено рано. И двата варианта крият опасности и „по-балансираното решение“ означава да се изследват по-обстойно тези рискове и да се балансира между тях“, обясни Уийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още