IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Великобритания е нараснал с 0,8% през първото тримесечие

Въздействието на голямата рецесия все още се чувства, но основите за широко възстановяване са поставени, коментира финансовият министър

17:30 | 29.04.14 г.
БВП на Великобритания е нараснал с 0,8% през първото тримесечие

Икономиката на Великобритания е записала ръст от 0,8% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо последното на 2013 г., сочат данните на британския статистически институт, цитирани от ВВС.

Това е пето поредно тримесечие на ръст за брутния вътрешен продукт (БВП) на Острова – най-дългият позитивен период от финансовата криза насам.

Растежът е малко по-силен в сравнение с повишението, отчетено през последните три месеца на миналата година (0,7%). Икономисти обаче очакваха икономиката да се разшири още повече – с 0,9 на сто.

На годишна база за периода януари-март е отчетен ръст на британския БВП от 3,1%, сочат още данните.

Данните показват също, че британската икономика е с 0,6% под пика, достигнат през 2008 г.

Финансовият министър Джордж Осбърн коментира, че „Великобритания се завръща“, но подчерта, че възстановяването не трябва да бъде възприемано като даденост. „Въздействието на голямата рецесия все още се чувства, но основите за широко възстановяване са поставени“, посочи той.

„Най-големият риск за икономическата сигурност би било изоставянето на плана, който постави тези основи“, казва още британският финансов министър.

Най-голям принос за икономическия растеж през първото тримесечие има производството, което се е разширило с 1,3% спрямо последните три месеца на миналата година. Това е и най-силното тримесечие за производствения сектор на Острова от близо четири години.

Секторът на услугите е отбелязал ръст от 0,9%, а строителството – от само 0,3% заради лошото време през януари и февруари. Единствено селското стопанство отчита спад – от 0,7% за тримесечието.

По-рано този месец Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че британската икономика ще се представи най-добре през тази година в сравнение с останалите водещи световни икономики и ще се разшири с 2,9%.

Бюджетната служба към британското правителство очаква растежът за цялата година да достигне 2,7%. Централната банка е още по-оптимистично настроена – през февруари институцията повиши прогнозата си за растежа до 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още