IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще препоръча на ЕЦБ количествени улеснения

Целта е подкрепа за икономиката, борба с ниската инфлация и понижаване на безработицата

12:03 | 19.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ ще препоръча на ЕЦБ количествени улеснения

Международният валутен фонд (МВФ) може да притисне Европейската централна банка (ЕЦБ) да използва по-широк набор от своя инструментариум, за да се пребори с упорито ниската инфлация, пише WBPOnline.

Международната финансова институция може да предложи стартирането на програма за количествени улеснения в Европа с цел подкрепа на мудната икономика. Това разкрива проект на МВФ за оценка на икономическото здраве на еврозоната, цитиран от Financial Times.

МВФ отчита, че нивата на безработица и дълговете на държавите членки на еврозоната остават твърде високи, а дефлационният натиск се засилва. За да се пребори с тези предизвикателства, МВФ най-вероятно ще препоръча на ЕЦБ използването на програма за количествени улеснения, включително и покупки на държавни ценни книжа. МВФ разчита, че количествените улеснения ще подобрят доверието сред бизнеса и банковото кредитиране.

Въпреки това предложението може и да не се възприеме добре от Германия, след като най-голямата икономика в еврозоната на няколко пъти се противопостави на идеите за покупки на държавни ценни книжа. Причината е, че с парите на немските данъкоплатци ще се спасяват по-слабите страни членки на Европейския съюз.

Съизпълнителният директор на Deutsche Bank Аншу Джейн изрази опасенията си, че заради текущия си монетарен курс ЕЦБ може да откаже нациите да извършат реформите, необходими за преодоляването на структурните проблеми.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги не е яростен опонент на количествените улеснения, но заяви, че подобна програма трябва да бъде „проста, ориентирана към реалната икономика и прозрачна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Между двете няма никаква връзка! И защо трябва да стигнем до там да се саморегулира всичко, чрез страдание и смърт? Нали се пишем за много цивилизовани и много напреднали в технологиите? Време и егото и моралът ни да започне да догонва напредъка на технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Дано само не е прекалено късно да се извърши тази промяна на съзнанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ами теоретично има и друг възможен сценарий: хората да прозрат, че освен консуматорския начин на живот , съществуват и други модели на човешко поведени, които имат потенциала да осигурят пълноценно и хармонично съществуване, с един фокус в/у човешките взаимоотношения и духовното усъвършенстване. Очевидно е, че освен другите предимства (хармонични между-личности отношения, отказ от водене на войни и насилие), общество организирано по такъв начин, ще е в състояние, както да посрещне предизвикателствата на ограничените ресурси на планетата, а така също да се справи по най-рационален начин със задачата за физическото оцелява (прехрана , елементарни битови и физиологично обусловени нужди).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Ясно ми е, но няма никаква връзка между това, че човек иска да работи 8 часа за да получи заплатка и това, че ресурсите на планетата имат определен цикъл на възстановяване и трупане. Т.е. тази връзка я има само в мозъка на човека., който си мисли, че природата и Вселената му е подчинена. И това е останало още преди да открием, че Земята е кръгла, че и се върти на всичкото отгорв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Мани растежа. В тая нашата система, цикличното потребление създава заплатите с които природо-населението преживява, т.е. ако няма пУтребление - няма заплати - няма преживяване. Планираното изхабяване на стоките е една от 'фатките за да се поддържа нивото на потребление, другата е промиването на мозъци (рекламата, която те убеждава, че имаш нужда , ра'иш ли, от всевъзможни дивотии). В списъка следват: заливането на света с потребителски кредити, разширяване на сферата на услугите и преразпределението на средства през бюджетните харчове и ... пак не можем да да постигнем това потребление, което да дава 8 часова заетост на достатъчна част от популацията в трудо-спосбна възраст . А 8-часовата заетост, както знаем е задължително условие за да ти плаща някой трудово възнаграждение, което пък е единствения начин да просъществуваш в рамките на тази система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Не разбирам откъде се извъдихте такива природозащитници? Значи да правиш по 20 деца може и морално, а да караш 20 коли не е. Докато едното се възприема за нормално, трябва да се възприема и другото. Ясно, е че в някакъв момент системата ще се саморегулира и това ще стане с глад/болести/войни/демографски срив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Има отделни вопли на организации и малки корпорации, да се правят качествени стоки, който да издържат години, и да след това да могат да се рециклират, което аз смятам, че трябва да е посока на будещето, вместо да се произвеждат планини боклучави стоки, които да се подменят през година две. Но сигурно пак ще бъда оборен от вечните пишман капиталисти, който искат само да продават и продават *** за да има някакъв растеж. Ресурсите никога не са влизали в сметката на капитализма обаче. Той разчита, че винаги ще ги има, и все някой ще ти продаде каквото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
potten
преди 9 години
Защо МВФ държи да има инфлация?Какво му е лошото на стабилитета и на непроменящите се цени? Да знае човек, че и след 20г. с едни и същи пари ще може да си купи едни и същи стоки.Ако целта е да се генерира изкуствено някакъв икономически растеж, това с постоянни икономически растеж всички знаете че е илюзия. Няма как да се расте постоянно, ресурсите и сега вече започват да се изчерпват. След век много от ресурсите няма да ги има, защото човечеството се движи от алчност и никой не мисли за далечното бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още