IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова ЯЦБ да провежда по-прозрачна парична политика

Според Фонда гъвкавата монетарна политика трябва да продължи, за да може Шиндзо Абе да постигне заложените цели

10:44 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ призова ЯЦБ да провежда по-прозрачна парична политика

На Японската централна банка (ЯЦБ) може да се наложи да задържи текущия курс на гъвкавата си парична политика за един по-продължителен период, за да може премиерът Шиндзо Абе да има време за изпълнението на своята програма за съживяване на икономиката, съветват експерти на Международния валутен фонд (МВФ), предава MarketWatch.

Под ръководството на Абе финансовата институция прие за задача да постигне 2% инфлация за период от две години до най-рано началото на 2015 г., но централните банкери не са говорили много за това, какво ще правят след това. Ето защо МВФ призова ЯЦБ да започне да мисли напред и да провежда по-прозрачна политика.

С гуверньора Харухико Курода начело ЯЦБ стартира програма за покупки на облигации през април 2013 г., която успешно предизвика обезценяване на йената и повиши инфлационните очаквания. Днес стана ясно, че през април цените на основните потребителски стоки са се повишили с 3,2% на годишна база, достигайки най-високото си равнище от 1991 г. насам.

Все пак базираният във Вашингтон международен кредитор похвали Страната на изгряващото слънце за „постигнатия умерен напредък при покачването на инфлацията“. Според експертите на институцията увеличаването на обема на покупките „не е нужно“. Вместо това МВФ призова ЯЦБ да адресира по-ясно на публиката възможните рискове. Измежду тях МВФ визира възможното „по-рязко от очакваното“ забавяне на икономическия растеж на Китай и политическата ситуация в Украйна и Тайланд.

Експертите на институцията са категорични, че ЯЦБ трябва да действа бързо, ако покачването на текущата или на очакваната инфлация спре или ако икономическият растеж се окаже разочароващ.

МВФ предлага и няколко варианта на банката, включително допълнително удължаване на матуритетната структура на активите, които тя закупува. Подобен ход ще ускори ребалансирането на портфейлите на застрахователните и пенсионните компании.

Но институцията предупреди за „обременяване на паричната политика“ и призова правителството да се намеси решително, за да изведе икономиката от хватките на дефлацията и стагнацията.

МВФ очерта позитивна картина за бъдещето пред японската икономика в краткосрочен план, добавяйки, че страната „приема добре“ ефектите от повишения данък върху продажбите през април.

Икономистите очакват японската икономика да се свие с 3,8% през второто тримесечие главно заради по-високия налог. БВП на Япония нарасна с 5,9% на годишна база през първите три месеца заради ускорените покупки в навечерието на увеличаването на данъка. Според МВФ Япония ще се възстанови през втората половина на 2014 г.

По отношение на курса на йената, според МВФ той е „широко балансиран“. Политиката на ЯЦБ причини 20-процентно поевтиняване на японските пари спрямо долара през миналата година, но това не успя да подкрепи мудния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още