IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ се е свил с 2,9% през първото тримесечие

Това е най-слабото представяне на американската икономика от последната четвърт на 2009 г.

16:38 | 25.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на САЩ се е свил с 2,9% през първото тримесечие

Икономическият растеж на САЩ е останал под натиск през първите три месеца на годината поради големия обрат в материалните запаси и слабия нетен износ, показаха последните данни на американското търговско министерство.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е спаднал с 2,9% на годишна база през първото тримесечие в сравнение с очакванията за свиване от 1,8%, предава WBP Online. Понижението е най-голямото в последните близо пет години.

Въпреки че това беше най-лошият спад на растежа от началото на 2009 г., когато икономиката пострада вследствие на световната икономическа криза, данните бяха възприети спокойно от политиците и инвеститорите, които очакват възстановяване през втората половина на годината.

През миналата седмица Федералният резерв на САЩ понижи прогнозите си, заявявайки, че икономиката ще нарасне с 2,1-2,3% в края на годината. Въпреки това банкерите са уверени, че растежът ще бъде по-силен през тримесечието до края на юни и след това, като прогнозите за тогава бяха запазени.

Потреблението на домакинствата, на което се падат около 70% от икономическата активност, нарасна с 1% през първото тримесечие, а не с прогнозираните по-рано 3,1 на сто. Постигнатият растеж е най-слабият от последното тримесечие на 2009 г. насам.

Cпадът през първото тримесечие "наистина не отразява фундаментите", посочи Сам Кофин, икономист в UBS Securities LLC в Ню Йорк. "През второто тримесечие ще има отскок и връщане към по-нормалната активност след тази дълга зима", допълни той.

Друг доклад на Министерството на търговията показа, че поръчките на бизнес оборудване са се покачили през май, сигнализирайки за разширяване на корпоративните инвестиции след спада в началото на годината. Поръчките на дълготрайни стоки (без военните разходи и разходите за въздухоплавателни средства) са нараснали с 0,7% след спада от 1,1% през април.

Търсенето на всички стоки за дълготрайна употреба пък е отстъпило с 1 на сто, отразявайки спада в сферата на транспорта и отбраната, пише Bloomberg.

"Нашите очаквания за икономическия растеж за остатъка от годината всъщност леко се подобриха", коментира Майкъл Глен, изпълнителен вицепрезидент на базираната в Мемфис, Тенеси FedEx. "Глобалната икономика се възстановява от неуспеха през първото тримесечие в САЩ и забавянето в Китай и трябва постоянно да се подобрява", допълни той.

Компанията прогнозира американската икономика да се разшири с 2,2% през 2014 г. и с 3,1 на сто през следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
Ето, затова маймунката Обамго се е така настървил за УкрайнаОтвлича вниманиието на янките, клетникът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още