IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция не помръдна през юни

Икономиката на страната остава в лошо състояние, като подем се очаква през втората половина на годината

12:01 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Франция не помръдна през юни

Инфлацията във Франция остана непроменена през юни спрямо май в условията на трудния период, през който преминава икономиката на страната, най-вече заради слаб икономически растеж и ниско потребителско търсене, пише Wbp Online.

Индексът на потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната не помръдна от регистрираното през май ниво от 0,0%, като се размина с прогнозите на анализаторите за ръст от 0,2%. На годишна база инфлацията се забави до 0,5% през юни, като дублира данните от предходния месец.

Добрата новина идва от показателя за потребителското доверие, който отбеляза леко подобрение до 86 пункта през юни, спрямо 85 през май, но въпреки това остава доста под средното равнище в дългосрочен план от 100 пункта.

Индустриалното производство в страната също разочарова с представянето си, след като се влоши осезаемо през май, показват данни на Френския статистически институт (INSEE). Фабричното производство се сви с 1,7% на месечна база на фона на очаквания за ръст от 0,2 на сто. Промишлената дейност пък се забави с 2,3%, след като се беше разширила с 0,3% през април.

Възстановяването на икономиката във Франция върви изключително бавно и тежко. Броят на безработните се увеличи с близо 25 хил. души през май до рекордните 3,38 млн. души, отбелязвайки седми пореден месец на ръст на безработицата, което допълнително допринесе за слабостта на потребителското търсене. Съответно потреблението на домакинствата падна с 0,5% през тримесечието, след като през предходното беше отбелязало ръст от 0,2%.

Подобряване на положението се очаква през втората половина на годината, особено след като Европейската централна банка понижи основната си лихва, докато Френската централна банка остави непроменена прогнозата си за растеж на БВП от 0,2% през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още