fallback

Световната банка: Биткойнът е естествена схема на Понци

Балонът при криптовалутата не е умишлешно провокиран, заключи международната организация

17:38 | 17.07.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Наскоро публикуван доклад на Световната банка (СБ) определи дигиталната валута биткойн като "естествена схема на Понци". Според организацията криптовалутата обаче няма нищо общо с умишлените схеми на Понци, за каквито множество критици определят криптовалутата.

По думите на Каушик Басу, икономист в СБ и автор на анализа, схемите на Понци днес не са толкова очевидни, колкото в миналото и са далеч по-трудни за идентифициране, предава CoinDesk.

"Проблемът произтича от факта, че може би става свидетели на това, което Робър Шилер нарича "естествена схема на Понци" – финансови балони, които се формират без натиск от манипулатора, а поради завършени естествени пазарни сили и самоподдържащи се очаквания", казва Басу.

Експертът представи един хипотетичен сценарий, според който ако хората вярват, че цените на жилищата ще се покачват, те ще направят всичко възможно или ще изтеглят заем, за да си купят къща, създавайки по този начин по-голямо търсене и допринасяйки за излизането на цените извън контрол.

Сред примерите за силни ръстове и спадове в цената през годините е и златото. Басу коментира, че жълтият метал изгуби повече от стойността си в два от дните на април 2014 г., отколкото за 30 години, създавайки множество главоболия както на спекулантите, така и на анализаторите.

"Един от най-скорошните случаи на балон е новият експеримент – криптовалутата биткойн. Човек може да си купи биткойн по начина, по който може да си купи евро и да търгува свободно с други хора, имащи евро. Проблемът започна, когато хората започнаха да спекулират, че стойността на биткойна ще се увеличи, което доведе до повишаване на търсенето. С други думи, това, на което сме свидетели напоследък при явлението биткойн се вписва в стандартната дефиниция за спекулативен балон", отбелязва Каушик Басу.

Много от критиците на биткойна в миналото твърдяха, че криптовалутата е класически пример на схема на Понци. Още през март популярният икономист Нуриел Рубини публикува поредица от силно критични коментари, насочени към дигиталната валута и нейните привърженици чрез Twitter. В един туит той посочи:

"Биткойнът не е валута. Тя е схема на Понци и канал за престъпни/незаконни дейности. И не е сигурна заради риска от хакерски атаки".

Басу подчертава обаче, че биткойнът не е сред умишлените схеми на Понци, като определянето му като такава не е оправдано. По думите му балонът при криптовалутата, който се наду рязко през 2013 г., е резултат от спекулации, а не от организирана схема.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
fallback