IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда в САЩ нараства с 2,5% в периода април-юни

Ръстът ограничава разходите за труд, които през тримесечието са с 0,6% по-високи

17:04 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производителността на труда в САЩ нараства с 2,5% в периода април-юни

Производителността на труда в САЩ нараства с повече от прогнозите през второто тримесечие, възстановявайки се от най-големия спад за последните три десетилетия. Ръстът ограничава и разходите за труд, съобщава Bloomberg.

Измерителят на произведеното количество от един служител за един час се покачва с 2,5% на годишна база от ревизирания спад от 4,5%, отчетен през предходните три месеца, разкриват последните данни на Министерството на труда на САЩ.

Именно понижението през първото тримесечие на годината бе най-голямото от 1981 г. Медианната прогноза на анкетираните от информационната агенция 57 икономисти бе за ръст от 1,6%.

Разходите на един служител се покачват с по-малко от очакваното, а именно - с 0,6% на годишна база.

Покачването на производителността на труда, успоредно с ограниченият растеж на разходите за труд, предоставят повече възможности на Федералния резерв на САЩ да държи лихвените проценти близки до нулата, въпреки че съкращава обема на месечната си облигационна програма.

Прогнозите на икономистите за производителността през второто тримесечие варираше от 0 до 4% ръст. През предходните три месеца измерителят бе спаднал с 3,2%. Но след ревизията се оказва, че понижението е по-рязко.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха, че разходите за труд на един служител ще нараснат с 1% през второто тримесечие. През първото те скочиха с ревизираните в посока нагоре 11,8% след първоначално оповестеното покачване от 5,7 на сто.

Сред производителите продуктивността расте с 3,6% на годишна база.

Икономическият растеж се подобрява, а пазарът на труда оздравява, като същевременно инфлацията се доближава до целта, заложена от Фед. През второто тримесечие американската икономика се разшири с годишните 4%, след като се сви с 2,1% през периода януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още