IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Новите мерки ще имат значително влияние върху баланса на Евросистемата

Решенията ще допринесат за връщане на инфлацията до нива в близост до 2%, показа новият доклад на банката

16:38 | 11.09.14 г. 3
ЕЦБ: Новите мерки ще имат значително влияние върху баланса на Евросистемата

Нововъведените мерки, заедно с таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO), които ще бъдат предприети скоро, ще имат значително влияние върху баланса на Евросистемата. Това посочи в последния си месечен доклад Европейската централна банка (ЕЦБ), хвърляйки допълнителна светлина върху планираните мерки за корекция на паричната политика на Стария континент.

В стремежа си да обърне негативната тенденция, когато става въпрос за поддържането на ценова стабилност, ЕЦБ реши да смъкне още лихвените ставки. Ходът бе изненадващ за мнозина експерти на фона на предприетите по-рано през юни рекордно ниски понижения, след които се очакваше Марио Драги и компания да изкачат известен период от време.

Само три месеца след това обаче Изпълнителният съвет на ЕЦБ излезе с редица безпрецедентни мерки, смъквайки основната ставка по рефинансиране на обратно изкупуване до 0,05%, процента по пределното кредитно улеснение до 0,30%, а процента на депозитното улеснение до -0,20%.

"След като тези мерки заработят, те ще допринесат за връщане на темповете на инфлация до нива в близост до 2%", пише в последния бюлетин на ЕЦБ.

Ръстът на цените във валутния блок остана в т.нар. "опасна зона" под прага от 1% по думите на Драги. Индексът на потребителските цени не успява да се доближи до официалния праг от малко под, но в близост до 2% от второто тримесечие на 2013 г.

Според последната оценка на Евростат годишната инфлация в еврозоната, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, е била 0,3% през август 2014 г. след 0,4% през юли.

В последния си доклад ЕЦБ прогнозира инфлация от 0,6% за 2014 г., 1,1% за 2015 г. и 1,4% през 2016 г.

Икономиката на еврозоната остана без изменение в периода от април до юни според данните на Евростат. В тази връзка новите прогнози на ЕЦБ са за растеж на годишния реален БВП с 0,9% през 2014 г., с 1,6% през 2015 г. и с 1,9% през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Нищо сложно Заменят стар дълг с нов дълг Вероятно същите лихви но плащанията са след 5 6 10 години На главниците Плащат само лихви докато икономиката им влезе във разтеж и ще имат балансирани бюджети Казва се количествени улеснения Американците го правят за целия свят защото са световна резервна валута В Европа ще го правят само за Европа Еврото е европеиска валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
avramcho
преди 9 години
много сложно си го написал, сигурно си магистър по финанси ;)Високи лихви по депозити - ДефлацияНиски лихви по депозити--Царица Инфлация.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
lyusien
преди 9 години
Мистър Драги Не бива да спираш до тук Следващата важна стъпка е издаване на еврооблигации и замяната им с държавни ценни книжа на стр ани от Еврозоната Ще се отложат плащания за по късни периоди и много от страните ще излязат с балансирани или дори бюджетни излишаци Това ще ги върне към разтеж на икономиките им и плащане на еврооблигациите им Ще спечелят Е Ц Б страните от периферията на Еврозоната икономиките на тези страни и обикновенните хора Ще има много по малко безработни в Европа Какво -еврото не е световна резервна валута но е европеиска валута Инфлацията ще се доближи до 2 % Ръст на икономикана над 2% По ниско евро спрямо долара и по вече оптимизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още