IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: ЕЦБ разполага с още възможности за стимулиране

Еврозоната трябва да предприеме структурни реформи за засилване на перспективите за растеж, посочи вицепрезидентът на банката

09:23 | 09.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Констанцио: ЕЦБ разполага с още възможности за стимулиране

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още може да предприеме допълнителни стимулиращи мерки при необходимост, посочи вицепрезидентът на институцията Витор Констанцио. Изявлението му идва, малко след като банката за пореден път смъкна лихвите до рекордни дъна и обяви, че ще изкупува активи от частния сектор, за да стимулира икономическата активност.

"Разполагаме с допълнителни инструменти, които можем да използваме", коментира Констанцио в интервю за CNN.

През миналата седмица ЕЦБ понижи основните си лихвени ставки и обяви, че ще даде началото на програма за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени банкови облигации. Решението дойде дни, след като доклад показа, че годишната инфлация в еврозоната е била 0,3% през август. По този начин ръстът на потребителските цени достигна 5-годишно дъно – доста под целта на ЕЦБ от малко под 2% годишно в средносрочен план.

Много анализатори очакват, че освен понижението на лихвите и изкупуването на обезпечените с активи ценни книжа ЕЦБ може да прибегне и до покупки на големи количества държавни облигации. Витор Констанцио обаче не коментира тази възможност в своето интервю.

Централните банки в САЩ, Великобритания и Япония изкупуват големи обеми държавни облигации и стимулират кредитирането и разходите. ЕЦБ до голяма степен продължава да се съпротивлява на тази политика, която е дълбоко непопулярна в Германия, където съществуват множество опасения от разширяване на инфлацията и загуба на независимостта на централната банка.

Освен че коментира бъдещето на европейската монетарна политика, Констанцио подчерта, че членовете на еврозоната трябва да предприемат структурни икономически реформи за засилване на перспективите за растеж на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Еврозоната трябва да предприеме структурни реформи ......." Хубаво си ги приказваме тука тия неща , ама не е назряло още - вж. за справка Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
В следствие на всичко това или тепърва предстои големия гърч в пограничните държави срусия и близкия изток, или всичко това ще оттече в канала... По вероятен е първият сценарии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още