IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ не може сама да ускори инфлацията до 2%

Европа се нуждае от икономически растеж, висока заетост и фискални реформи, посочи централният банкер

17:14 | 04.09.14 г. 15
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги хвърли повече яснота около очакваната от мнозина промяна на монетарната политика на Стария континент. Новината, че институцията ще изкупува обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – ABS), за да стимулира икономиката и да засили инфлацията, бе оповестена официално по време на пресконференцията му, съпътствала края на заседанието на институцията.

"Това е доста сложен пакет от мерки", посочи Драги пред журналистите във Франкфурт, цитиран от MarketWatch.

По-рано през деня институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране от 0,15% на 0,05% – най-ниската ставка от създаването на еврозоната през 1999 г. В същото време отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ бе снижена още – от -0,1% на -0,2%. Ставката по пределното кредитно улеснение за банките пък бе понижена от 0,4% до 0,3%.

"Целта е много различна от предишните програми... целта е да се увеличат мерките, които произвеждат кредитно облекчаване", коментира той.

Някои икономисти прогнозираха покупки на ABS, имайки предвид изявлението на ЕЦБ през август, че е наела BlackRock за съветник относно евентуалната планирана програма.

Реализирането на подобна програма ще подпомогне банките от еврозоната да продават на ЕЦБ свои заеми и други видове кредити заедно. Драги заяви, че ЕЦБ ще купува само по-малко рискови първостепенни секюритизирани дългове.

Покупките ще включват както новосъздадени и съществуващи ABS, така и ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки (Residential Mortgage-Backed Security – RMBS).

Друг вариант пред Драги и компания бяха широкообхватните количествени улеснения, по модела на тези в САЩ и Япония, където централната банка изкупува държавен дълг от кредиторите. Ходът обаче щеше да е особено изненадващ предвид факта, че еврозоната не издава единни облигации.

Драги все пак заяви, че ЕЦБ е обсъждала подобно развитие по време на заседанието, като някои от членовете са подкрепяли идеята.

"Някои от нашите членове на Изпълнителния съвет се застъпиха да направим повече от това... Така че нашето предложение в крайна сметка намери средния път", каза той пред журналисти.

Драги подчерта, че централната банка сама не може да изпрати инфлацията в близост до целта от 2%. По думите му подобно развитие трудно би могло да се получи единствено чрез механизмите на паричната политика.

"Трябват също така икономически растеж, висока заетост и фискални реформи. Всеки от нас трябва да си върши работата", коментира президентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
От 2008 развитите икономики боксуват, а дълговете растат. Ако не наливат пари, Голямата депресия ще срине съвсем икономиките. Дефлационният натиск е много голям във цялата глобална икономика поради изоставане на заплащането на труда и съответно на търсенето от предлагането, от производителността на труда. Дългата ръка на пазара няма как да реши проблема, нито правителствата. Решението е в повишаване заплатите и делът на наемният труд в БВП в глобалната икономика, по-високи данъци за високите доходи и инвестиране в инфраструктура и качеството на живота, особено в изостаналите страни. Един план Маршал за Африка ще изправи на крака и американската и европейската икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Ето ти и малко класика:https://***.youtube.com/watch?v=rQLBitV69Cc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Милионерче ето ти нещо да погледаш. Дано да разбираш англ.http://***.youtube.com/watch?v=uiyAW5ZMdcMМисли пич не само да РЕАГИРАШ ха ха ха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 1
QUANTUM
преди 9 години
Свидетели сме на безпрецедентно ограбване в световен мащаб...Група хора крадат по безпардонен начин труда и спестяванията на работещите. Това правило на Тайлор е една голяма глупост, както и цялата икономическа наука - икономист съм по професия. От къде на къде ще се печатат и раздават пари, за да стане инфлацията 2% ? Инфлацията на кое? ...Не разбраха ли, че парите попадат в една група хора и не достигат до другите. Обикновеният човек и спестявания да има губи и кредит да има пак губи. Ако в България има корупция и шуробаджинащия, то тя в Европа и Америка е на квадрат...Инфлация си има, само вижте какви пари се пръскат за трансфери на футболисти. Какви пари се пръскат за луксозни имоти...Трябва реални мерки, печатането на нови пари само създава илюзия за временен прогрес, а последващата криза е по-дълбока от предната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Дано все пак тези мерки дадат резултата и да не се налага да се петата пари още по-интензивно, и да се разхлабва и фискалната политика.Макар че фискалната политика явно си е хлабава, щом като дълговете в еврозоната са се покачили спрямо началото на кризата(2008-2009 г.)А трябваше дълговете да са се постопили. Не се ли стопят дълговете - как ще има растеж ? А дълговете се стопяват чрез плащане и чрез обезценката им (т.е. прехвърлят се на всички стопански субекти и хора)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 9 години
danny както винаги режещо точен.Той наистина не разбра мисълта ти за това, че хората търсят дефлацията в магазините през свободното си време. То и в БГ има офицялно дефлация, обаче това е само за *** манерки, който вярват на кухи числа. Голяма дефлация има, цените падат, а хората излизат на стачки за по-високи доходи - бати наглеците, а?:))) "хе-хе"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха " ...а програмите за изкупуване на облигации са нещо коренно различно от "ДАВАТ за ФИНАНСИРАНЕ на всекакви простотии""Я ми обесни ТОЧНО кое е различното.Държавата финансира ПРОГРАМИ на кръгове от фирми и за това издава облигации. Търговските банки ги купуват и ПОСЛЕ ЕЦБ ПЕЧАТА и купува "АКТИВА" ха ха ха.....Не разбирам ти как си го представляваш това печатане. Че ще раздават пари с 1% лихва на шмоклйовци като тебе? И за какво ? Който има идея отдавна е намерил финанси и я е осъществил. СВЕТА ПЛУВА В МОРЕ ОТ ХАРТИЯ бе пич ! Погледни за какво се харчат МИЛИАРДИ ! Апове за картинки и т.н.т.Най - жалкото е че си млади човек, но отказваш да мислиш. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
milioner4e
преди 9 години
Не знам кой е спорил за вечен растеж. Колкото до програмите за финансиране, явно хабер си нямаш как ще се разходват тия пари. Само да ти поясна и спри да пишеш на капс, че се излагаш. Парите се печатат от ЕЦБ и се дават като ултраевтин кредит на банките, а програмите за изкупуване на облигации са нещо коренно различно от "ДАВАТ за ФИНАНСИРАНЕ на всекакви простотии". Купони за намаление, вече цепиш мрака и друг е въпроса кой е ***, ако както твърдиш, че обезценка на валутата не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
А ха верно бе ти си милионер и по магазини не ходиш ! ха ха ха...1. За Ванга - не пиша под други никове.3.Ами става въпрос за купоните за НАМАЛЕНИЕ МИЛИ ! За SALE/АКЦИЯ и т.н.т.червени и жълти етикетчета ха ха ха....Четох ти бозите под другата статия. Колко требе да си *** да ВЕРВАШ на ИЗМАМАТА за обезценка на валутата ?2.Парите дето ще се напечатат ще се ДАВАТ за ФИНАНСИРАНЕ на всекакви простотии , а голема част ще се откраднат като комисионни.Вземи прочети нещо за peak oil . ВЕЧЕН РАСТЕВ ИМА САМО В МОКРИТЕ СЪНИЩА НА ИКОНОМИСТИТЕ !!!Закъснял си доста за диплома от УНСС. Бъдещето НЕ Е в ФИНАНСИТЕ пич !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
milioner4e
преди 9 години
Не знам с кое по-точно се направих на Ванга. Второ и хабер си нямам за какви пари, програми и чайки говориш. Трето ама наистина не мога грам да разбера за какво свободно време и магазини говориш. Би ли се пояснил, благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още