IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ не може сама да ускори инфлацията до 2%

Европа се нуждае от икономически растеж, висока заетост и фискални реформи, посочи централният банкер

17:14 | 04.09.14 г. 15
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги хвърли повече яснота около очакваната от мнозина промяна на монетарната политика на Стария континент. Новината, че институцията ще изкупува обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – ABS), за да стимулира икономиката и да засили инфлацията, бе оповестена официално по време на пресконференцията му, съпътствала края на заседанието на институцията.

"Това е доста сложен пакет от мерки", посочи Драги пред журналистите във Франкфурт, цитиран от MarketWatch.

По-рано през деня институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране от 0,15% на 0,05% – най-ниската ставка от създаването на еврозоната през 1999 г. В същото време отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ бе снижена още – от -0,1% на -0,2%. Ставката по пределното кредитно улеснение за банките пък бе понижена от 0,4% до 0,3%.

"Целта е много различна от предишните програми... целта е да се увеличат мерките, които произвеждат кредитно облекчаване", коментира той.

Някои икономисти прогнозираха покупки на ABS, имайки предвид изявлението на ЕЦБ през август, че е наела BlackRock за съветник относно евентуалната планирана програма.

Реализирането на подобна програма ще подпомогне банките от еврозоната да продават на ЕЦБ свои заеми и други видове кредити заедно. Драги заяви, че ЕЦБ ще купува само по-малко рискови първостепенни секюритизирани дългове.

Покупките ще включват както новосъздадени и съществуващи ABS, така и ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки (Residential Mortgage-Backed Security – RMBS).

Друг вариант пред Драги и компания бяха широкообхватните количествени улеснения, по модела на тези в САЩ и Япония, където централната банка изкупува държавен дълг от кредиторите. Ходът обаче щеше да е особено изненадващ предвид факта, че еврозоната не издава единни облигации.

Драги все пак заяви, че ЕЦБ е обсъждала подобно развитие по време на заседанието, като някои от членовете са подкрепяли идеята.

"Някои от нашите членове на Изпълнителния съвет се застъпиха да направим повече от това... Така че нашето предложение в крайна сметка намери средния път", каза той пред журналисти.

Драги подчерта, че централната банка сама не може да изпрати инфлацията в близост до целта от 2%. По думите му подобно развитие трудно би могло да се получи единствено чрез механизмите на паричната политика.

"Трябват също така икономически растеж, висока заетост и фискални реформи. Всеки от нас трябва да си върши работата", коментира президентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 6
Danny666
преди 9 години
Сладур това че си се налапал с дългове за хапартамент и пералня не ти дават ни най-малко правото да се правиш на ВАНГА !Споко парите нема да стигнат до тебе мили. Парите ще се УСВОЯТ по ПРОГРАМИ, като например " Изследване на това какво *** белобрадата БАЛТИЙСКА ЧАЙКА " ха ха ха А за тази ПУСТА ДЕФЛАЦИЯ дето толкова ви мъчи, само да попитам:ЗАЩО КАТО Е НЕЩО ЛОШО ХОРАТА ПО ЦЯЛ СВЯТ ОБИКАЛЯТ В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ ДА Я ТЪРСЯТ ПО МАГАЗИНИТЕ ?Апологет бегай да ставаш доцент в УНСС-то само там минават тъпотии като твойте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
milioner4e
преди 9 години
Първо на бас, че имаш и друг ник с 3 6ци и пишеш тука. Второ от 3 години насам не знам къде видя в Европа инфлация. И растежа е на книга точно, защото инфлацията е отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Ало сладура за какъв разстеж си ФАНТАЗИРАШ ? От 2008 насам растеж има САМО на книга ! Като помпаме инфлацията, а в ГДП дефлатора я намаляваме и хоп СТЪКМИСТИКА.......аааа забравих КАТО ПРИБАВИМ ПРОСТИТУТКИТЕ И ДРОГАТА РАСТЕЖА е страхотен ха ха ха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Муахахахахаааа...." Драги заяви, че ЕЦБ ще купува само по-малко рискови първостепенни секюритизирани дългове.Покупките ще включват както новосъздадени и съществуващи ABS, така и ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки (Residential Mortgage-Backed Security RMBS)."ХА ха ха RMBS - от тези дето ЛИМЪН БРАДЪРС ЛИ ИМАХА ? ха ха ха...или тези дето Мозило създаваше ? ха ха ха...ТЕЗИ ХОРА СА ГЙОНСУРАТИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Въпрос на време е Е Ц Б да започне да издава еврооблигации и изкупуване на държавен дълг с цел облекчаване на плащанията на някои страни от периферията на Еврозоната за да се върнат икономиките на тези страни към растеж Еврото може да не е световна валута но е европеиска валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още