IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Европа е изправена пред риск от дефлационна спирала

ЕЦБ обмисля да даде тласък на пазара на секюритизирани активи, посочи президентът на европейската централна банка

15:19 | 26.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Европа е изправена пред риск от дефлационна спирала

Негативната спирала на ниската инфлация и рисковете пред възстановяването на кредитирането в еврозоната ще накарат Европейската централна банка (ЕЦБ) да предложи пакет от мерки за облекчаване на паричната политика. Това заяви президентът на институцията Марио Драги по време на реч в Португалия в понеделник, подчертавайки че текущото неблагоприятно възстановяване води до увеличаване на дефлационния натиск.

Изявлението на Драги дойде в навечерието на традиционното месечно заседание на Изпълнителния съвет (ИС) на банката, което ще се проведе във Франкфурт следващия четвъртък. Очакванията са ЕЦБ да съкрати още и без това ниските лихви в опит да стимулира кредитирането. Мерките вероятно ще бъдат насочени към по-малките компании, предава Financial Times.

По думите му очакванията на централната банка са, че "ниската инфлация ще продължи, но постепенно ще се върне в близост до 2 на сто". Най-новите прогнози на институцията, публикувани през март, прогнозираха ръст на потребителските цени от 1,5 на сто през 2015 г. след покачване до 1,7 на сто към края на тази година.

Драги отбеляза още, че ЕЦБ трябва да бъде "нащрек за рисковете, които могат да се появяват и да се подготви за действия при необходимост".

"Това, за което трябва да бъдем особено бдителни в момента, е потенциалът за негативна спирала, която да задържи ниската инфлация, спадащите инфлационни очаквания и кредитирането, по-специално в засегнатите страни", отбеляза президентът на банката.

По-рано през май Драги посочи, че укрепването на еврото е повод за сериозна загриженост. По думите му обменният курс е много важен за стабилността на цените и за растежа.

"Укрепването на обменния курс в контекста на ниската инфлация е причина за сериозно безпокойство от гледна точка на Изпълнителния съвет на ЕЦБ", коментира още той.

По време на днешното си изявление в Португалия Марио Драги посочи също, че централната банка може да обяви мерки за рестартиране на пазара на секюритизирани активи, което включва "преопаковането" на заеми в дългови инструменти, известни като обезпечени с активи ценни книжа (asset-back securities – ABS).

Насърчаването на ABS може "да помогне за намаляване на всяко негативно въздействие върху възстановяването, идващо от временните ограничения при отпускането на кредити", отбеляза президентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
... което включва "преопаковането" на заеми в дългови инструменти...---------------------------Има субстанции, които в какъвто и целофан да ги преопаковаш ...Въпроса е защо 5 години чакахте, а не ги опаковахте о време и да ги изнесете, та да не осмърдяват атмосферата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още