IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страда ли Марио Драги от дефлационна параноя?

Планираното от ЕЦБ "създаване" на пари ще доведе до неправилно разпределение на ресурсите, посочва анализ на Mises Institute

13:38 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Страда ли Марио Драги от дефлационна параноя?

Непрестанен поток от анализи на всякакви експерти ни предупреждава за предстоящото икономическо бедствие, което ще ни връхлети, ако еврозоната изпадне в дефлация, дори и за съвсем кратък период от време. Дефлационната Годзила следва да бъде победена посредством всички налични средства, каквото и да коства това на региона.

Разбира се, истинската цел на всяването на страх е безпроблемното позволяване на кражбата на допълнителни средства от правителствата. Факт е, че всяка отпечатана банкнота в повече практически е държавен данък върху паричните салда.

Запознатите на по-елементарно ниво с икономическата теория са наясно, че има два основни източника на дефлация. Първият идва от общото увеличение в размера на наличните стоки и услуги. В този си вид дефлацията, реализирана в рамките на конкурентна среда, води до намаляване на разходите, а оттам и до по-ниски цени.

Секторът на високите технологии процъфтява при подобен тип дефлация в продължение на десетилетия, се посочва в поместен на сайта на Mises Institute анализ. Техническия прогрес, например ефектът от Закона на Мур, е задвижван от иновации и изчислителна мощност при все по-намаляващи разходи. Същото е вярно и за повечето индустрии през голяма част от XIX в., когато стандартът на живот се увеличава значително. Всеки човек се възползва от увеличението на реалните заплати в резултат от по-ниските цени.

Вторият източник на дефлация идва от намаляването на паричното предлагане, което идва от увеличаването на желанието на банковия сектор или на обществото да държат пари в брой – т.нар. презапасяване. Един прост пример би направил тази теза по-ясна. Да предположим, че имаме 10 молива и 10 долара. Само при равновесна цена от 1 долар няма да има излишна продукция или излишък на пари.

Да предположим същевременно, че производствените разходи за един молив са 0,80 долара. Нормата на възвръщаемост е 25 на сто. Сега предполагаме, че хората поставят 5 долара под дюшека вместо да ги оставят на влог. Цената на един молив ще се намали наполовина, спадайки от 1 долар до 0,50 долара с оглед на свитото парично предлагане и запазването на общия обем на продукцията. Ако производствените цени също се понижат двойно – до 0,40 долара за брой, тогава няма проблем, тъй като нормата на възвръщаемост все още ще е 25 на сто.

Кейнсианският страх е, че производствените цени няма да се адаптират достатъчно бързо спрямо спада в цените на крайните продукти, което ще изпрати икономиката в депресия и дефлационна спирала. Решението е просто – завъртане на печатницата и набавяне на нужните 5 долара, които по-рано поставихме под дюшека.

Не е трудно да се сетим, че това "създаване" на пари дори и теоретично разрушава целия пазар и води и на хартия до неправилно разпределение на ресурсите. Основната причина за това е, че новосъздадените от нищото пари няма да бъдат изразходвани в същите области или пропорции като средствата, поставени под дюшека биха били.

Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още