IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги отдавна изтърва юздите, последният танц ще са количествените улеснения

ЕЦБ почти изгуби доверието на пазарите, които няма да простят нови празни приказки

08:41 | 14.05.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги отдавна изтърва юздите, последният танц ще са количествените улеснения

В последните две години Марио Драги не прави почти нищо за справяне с кризата. Всъщност абсолютно нищо, като изключим вербалните интервенции. Въпреки това по време на последната си пресконференция той бе притиснат в ъгъла.

Драги не издържа на натискa и отбеляза, че Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме действия през юни. Изявлението му бе достатъчно, за да смъкне EUR/USD с над 150 пипса, изтъква "Вести".

Все пак това може да се окаже и една пирова победа. Истината е, че ЕЦБ изгуби доверието на пазарите, тъй като през цялото време обещаваше много, но не правеше нищо. Възможно е и коментарът за юни също да е уловка, чрез която централните банкери да целят спечелване на допълнително време.

Пазарите обаче едва ли ще простят нови празни приказки. "Ако ЕЦБ отново след месец не направи нищо, нашето доверие в тази институция ще бъде напълно подкопано и еврото бързо ще се засили", посочиха от Deutsche Bank в края на миналата седмица.

С други думи, въпреки че Драги и компания поне засега сравнително успешно манипулират пазара с усмивка, всичко може да се върне като бумеранг върху еврозоната.

Между другото ЕЦБ може да прибегне както до смъкване на основната лихва и отрицателна ставка по депозитите, така и до количествени улеснения. Поддръжниците ще кажат: "Всички големи централни банки минаха през това". И ще са прави. Въпросът е, че Английската централна банка и Федералният резерв на САЩ вече отиват към приключване на програмите си, докато ЕЦБ тепърва ще въвежда подобни мерки.

Дори и след смелите слова на Драги анализаторите от Deutsche Bank очакват мудно действие от страна на регулатора. По думите им президентът на ЕЦБ неслучайно отново е подчертал, че еврото е класирано на първо място в списъка на тревогите на Централната банка.

По време на скорошна реч в Амстердам Марио Драги заяви, че обменният курс е следствие от монетарните условия. Съответно понижение ще се наблюдава под влияние на традиционните дейности, като например промени в ставките.

Малко по-рано гуверньорът на Германската централна банка и член на ИС на ЕЦБ Йенс Вайдман заяви също, че най-очевидният инструмент за решаване на проблема с валутния курс е отрицателният лихвен процент по депозитите. Важно е все пак да се има предвид, че представители на ЕЦБ многократно се изказаха срещу отрицателните лихви и, както изглежда, мнението им носи някаква тежест.

Според експерта от Goldman Sachs Андрю Уилсън европейската икономика все още ще е много сериозно отслабена, докато ЕЦБ не реши да въведе количествени улеснения. Той обаче уточни, че това едва ли ще се случи преди 2015 г.

Марио Драги обеща да промени паричната политика на следващото заседание. По думите на Уилсън преди ЕЦБ да завърти печатницата вероятно ще видим свиване на лихвите на два етапа. Едва след като базираната във Франкфурт банка осъзнае, че паричната ѝ политика е пълен провал, тогава ще прибегне и до последния си разрушителен танц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хора, повечето от вас са изключително крайни и това не е добре. Не можем да имаме пълна регулация - това съсредоточава прекалено много ресурс в ръцете ня някакви чиновници и те злоупотребяват. Не може да има и абсолютно свободен пазар. Така болшинството от хора ще бъдат практически измамени. Търси се баланс.В контекста на ЕЦБ... лекарства много, НО ако ЕЦБ приложи само едно в ударна доза, това ще убие пациента, за това се опитват да балансират приложението на умерени дози от различни лекарства за един продължителен период от време, до излекуването. На някои вече им е досадно това лечение и казват хайде да *** до кост че да почнем да се оправяме, но това са обикновено тези, от които няма да отрежат (образно, така говорят ръцете, когато трябва да се реже крака). Други казват по-добре нищо да не правим и да чакаме организма да се справи сам, обаче не е ясно дали ще може а и прекалено много време ще трае възстановяването, а живота си върви така че се търси баланс и мисля че се справят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Мерси, но тея неща не ги пише в парцалите наречени "учебници" по икономика и финанси. Затова за много хора са като "анатема".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
От друга страна, ясно е, че кредити за срокове от 15+ години, няма как да се прогнозира дали ще станат лоши или не.---Проблема е много лесно решим, което даже ще забави цикличността на икономиката, верно и НТП, но ще живеем в по-предвидим и спокоен свят, а именно - да не се раздават такива ненормални кредити (над 10 гоидини примерно)!!! Или поне не и в държави от нашия ранг! И сега ако някой ми каже, че щели да минат на черно тези кредити, да ми обесни как някой лихвар ще даде 30 годишен кредит примерно............................Браво !! Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 9 години
Все си мисля, че ако икономиката се движи на не толкова бързи обороти, леко и спокойно, това ще намали единствено възможностите на малцината тарикати да правят огромни печалби но можеби няма да е чак толкова лошо за масовия човек в социална Европа=====================1000 пъти съм го писал това- ниска лихва ---> малък риск ---> малка печалба --> стабилитет и сигурност.Не знам какво не им харесва на някои! Ами да, няма да могат да се правят пари "от нищото", натискайки бутончето, а ще трябва да се работи... ей с тия същите ръце, които натискат бутончето сел/бай! Точно тогава ще има икономика, работа и стабилитет! Лихвата - "на нула", парите - в държавни банки - хората по заводите и нивите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 9 години
От друга страна, ясно е, че кредити за срокове от 15+ години, няма как да се прогнозира дали ще станат лоши или не.---Проблема е много лесно решим, което даже ще забави цикличността на икономиката, верно и НТП, но ще живеем в по-предвидим и спокоен свят, а именно - да не се раздават такива ненормални кредити (над 10 гоидини примерно)!!! Или поне не и в държави от нашия ранг! И сега ако някой ми каже, че щели да минат на черно тези кредити, да ми обесни как някой лихвар ще даде 30 годишен кредит примерно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 9 години
отчасти си прав, но депозитите са зачеркнати още с раздаването на кредити. Нали затова е системата "fractional reserve". И реално са раздадени много повече пари отколкото има в депозитите, като добавиш и всички банкови заплати. Просто вече няма достатъчно пари да обезпечат кредитите, затова се печата луди долари. Твоя Кейнс в действие. Дето не дава никой да фалира. Защото няма страх от фалит, затова има fractional reserve. Т.е. пирамидата наречена в момента "банкова система". Спре ли свежия приток на пари ИЛИ доверие - спира часовника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
lordrad
преди 9 години
АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ЗА ЛИХВАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
всеки четвърти кредит означава че има системна причина . Ако бяха 5-8 % съм съгласен НО 22-25 % ( официални :) ) си говори че някой е проспал нещо п.п. Тук дискусиите са много плоски : плюят се банки , фото волтаици ама на някой да му идва на акъла че има хора дет си получават заплатите за да гледат тия неща да не се случва никой не се сеща и политическите чиновници си живуркат безметежно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Що за въпрос? Ролята на надзора не е ли да следи за капиталовата адекватност? Не му е работа а и физически не е в състояние да оценява профила на кредитополучателите, както и качеството и количеството на обезпеченията? От друга страна, ясно е, че кредити за срокове от 15+ години, няма как да се прогнозира дали ще станат лоши или не. Хората се разболяват, губят си работата, намаляват им доходите, банковият надзор какво да направи по въпроса?И ЕЦБ и БНБ правят каквото могат и за сега се справят, недейте да плюете само. Няма някакви катаклизми, реворлюции и радикализации. Трудно е да, на някои хора им е тежко, не карат коли, изпитват затруднения, но няма сериозни ексцесии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още